ua en ru

Нацбанк Білорусії ввів нові обмеження на валютній біржі

Національний банк Білорусії у вівторок ввів нові правила торгів на валютній біржі, згідно з якими заявки банків на купівлю валюти будуть виконуватися протягом 30-ти днів з моменту подачі заявки, повідомляє Reuters з посиланням на Нацбанк Білорусії.
Раніше заявки банків на купівлю валюти задовольнялися протягом одного дня. Нацбанк розраховує, що нові обмеження змусять банки купувати валюту на міжбанківському ринку, забезпечивши збереження золотовалютних резервів країни.
"Такими заходами Нацбанк підштовхує банки до більш активної роботи на міжбанківському валютному ринку ... Ми хочемо, щоб банки самі вирішували свої проблеми", - сказав Reuters представник Нацбанку Анатолій Дроздов.
Білорусія останнім часом зіткнулася з серйозним дефіцитом валюти через проблеми з платіжним балансом і різким зростанням негативного сальдо зовнішньої торгівлі.
Щоб утримати курс рубля і зменшити тиск на золотовалютні резерви, Мінськ уже ввів ряд обмежень на валютному ринку, в тому числі посиливши правила імпортних закупівель обладнання, заборонивши авансувати імпорт за рахунок валютних кредитів і збільшивши в 200 разів біржовий збір на покупку валюти.
З початку року золотовалютні резерви білоруського Нацбанку скоротилися ще на 1 млрд дол. - до 4,0 млрд дол. на 1 березня.
При цьому Нацбанк обіцяє утримати рубль в межах оголошеного на рік коридору в +/-8%.