ua en ru

Нацбанк Білорусії з 11 листопада підвищує ставку рефінансування до 40% річних

Національний банк Білорусії з 11 листопада 2011 р. у відповідності з постановою №503 від 8 листопада 2011 р. підвищує ставку рефінансування до 40% річних. Одночасно комітет з монетарної політики Нацбанку ухвалив рішення про підвищення також з 11 листопада процентних ставок за операціями регулювання ліквідності. Процентні ставки за постійно доступними і двосторонніми операціями підтримки ліквідності збільшені до 60% річних, за постійно доступними операціями вилучення ліквідності - до 30% річних.
"Чергове підвищення ставки рефінансування і ставок за операціями регулювання ліквідності є послідовним кроком щодо обмеження інфляційних процесів і стабілізації ситуації в економіці та фінансовій сфері в цілому. Цей захід дозволить також підтримати зростання строкових рублевих вкладів населення в банках, яке відновилося в останні місяці, стабілізувати інфляційні очікування в економіці, а також стане додатковим фактором щодо посилення збалансованості платіжного балансу", - прокоментували у Нацбанку.
Це буде вже одинадцяте підвищення ставки рефінансування в 2011 р. У січні 2011 р. ставка рефінансування становила 10,5% річних. У попередній раз ставка рефінансування підвищувалася 14 жовтня 2011 р. на 5 процентних пунктів - до 35% річних.
За попередніми даними, інфляція в Білорусії за січень-жовтень 2011 р. складе 89%. За підсумками року Мінекономіки прогнозує інфляцію на рівні 118%. При цьому міністр економіки Білорусії Микола Снопков недавно заявив, що коли інфляція перевищує 100%, то "зовсім неважливо, буде вона 120% або 150%".
Підвищення ставки рефінансування є одним із зобов'язань Білорусі перед антикризовим фондом Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) для продовження отримання стабілізаційного кредиту, зокрема другого траншу в 440 млн дол.