ua en ru

Нацбанк Білорусії визначив порядок продажу валюти фізособам за паспортом з 9 листопада 2011 р

Національний банк Білорусії постановою № 478 від 31 жовтня 2011 р. визначив порядок реєстрації даних документа, що посвідчує особу фізичної особи, при продажу іноземної валюти, повідомляє прес-служба Нацбанку. Постанова набирає чинності 9 листопада 2011р.
"При продажу готівкової або безготівкової іноземної валюти, платіжних документів в іноземній валюті за білоруські рублі фізичним особам банками реєструються дані документа, що посвідчує особу, - сказано в повідомленні. - До таких реквізитів документа відносяться: прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності);найменування документа, його серія та номер; ідентифікаційний (особистий) номер фізичної особи (при відсутності номера - дата народження) ".
До документів, що посвідчує особу, відносяться паспорт громадянина Білорусі, вид на проживання в Білорусії, посвідчення біженця, паспорт громадянина іноземної держави.
Реєстрація даних документа здійснюється російською мовою. У разі відсутності їх написання російською мовою - буквами латинського алфавіту.
При продажу іноземної валюти за білоруські рублі, що знаходяться на банківському рахунку фізичної особи (поточному, депозитному, карт-рахунку тощо), реєстрація даних документа, що посвідчує особу власника рахунку, проводиться на підставі даних, наявних у банку, в якому відкрито цей рахунок .
"Так, якщо фізична особа звернеться в банк для переоформлення внеску (депозиту) в білоруських рублях на вклад (депозит) в іноземній валюті, дані документа, що посвідчує особу цієї особи, вже є в банку, тому реквізити операції продажу іноземної валюти будуть братися з цих даних ", - повідомляє прес-служба. Разом з тим сама операція переоформлення договору банківського вкладу (депозиту) буде проводитися відповідно до порядку ведення касових операцій на підставі пред'явленого фізичною особою документа, що посвідчує особу.
Інформація про реквізити операції продажу іноземної валюти представляється банками в автоматизовану інформаційну систему "Розрахунок" єдиного розрахункового та інформаційного простору Білорусі не пізніше банківського дня, наступного за днем відображення операції продажу іноземної валюти в балансі банку.
"Проведені випробування працездатності програмного забезпечення банків при взаємодії з даною інформаційною системою для реєстрації операцій продажу іноземної валюти населенню за білоруські рублі показали готовність її до введення в експлуатацію", - повідомляє прес-служба.