ua en ru

НАТО розраховує на збільшення співпраці з Росією по Афганістану.

Командувач силами НАТО в Європе адмірал Джеймс Ставрідіс розраховує на збільшення віськово-технічної співпраці з Росією, особливо щодо війни в Афганістані. Про це воєначальник Північноатлантичного альянсу повідомив в інтерв'ю Associated Press після закінчення триденного візиту до Афганістану.
Дж.Ставрідіс вказав, що зміцнення співпраці за лінією РФ-НАТО може включати допомогу з боку Росії в підтримці вертолітного парку коаліційних сил і афганської армії, радянського виробництва, що багато в чому складається з техніки, а також інші форми матеріально-технічної підтримки. "Існує багато областей, які ми могли б вивчити на предмет співпраці, - сказав Дж.Ставрідіс. - Значна частина техніки і обладнання, які використовуються афганськими силами безпеки, сконструйована в Росії, і, можливо, росіяни могли б надати тут допомогу".
Командуюч НАТО також згадав радянський досвід в Афганістані, зазначивши, що США і сили альянсу могли б багато чому повчитися на уроках афганської війни 1979-1989 рр. "Ми повинні зрозуміти досвід росіян, нам є чому повчитися на їх уроках", - сказав Дж.Ставридис.
Війська НАТО і афганські сили безпеки активно застосовують в Афганістані льотну техніку радянського і російського виробництва, зокрема вертольоти Мі-17. Окрім цього, в Афганістані працюють цивільні підрядчики, чий авіаційний парк також складається з техніки радянського або російського виробництва. З 2008 р. НАТО здійснює наземний транзит невоєнних вантажів до Афганістану через територію РФ, влітку 2009 р. Москва дозволила американцям повітряний транзит військових вантажів.