ua en ru

НАТО заявляє про значне зростання військової присутності Росії в Арктиці

НАТО заявляє про значне зростання військової присутності Росії в Арктиці Фото: Йенс Столтенберг (president.gov.ua)

Москва активно відкриває законсервовані військові бази часів СРСР

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу (НАТО) Йенс Столтенберг заявив про значне зростання військової присутності Російської Федерації (РФ) в Арктиці. Про це повідомляє DW.

"Союзники пильно стежать за нарощуванням військ РФ в Арктиці. Альянс покладається на те, що будь-які розбіжності та територіальні суперечки між РФ і суміжними державами будуть вирішені за допомогою діалогу і дипломатії", - заявив Столтенберг.

За його словами, Москва активно відкриває законсервовані військові бази часів СРСР, розміщує нові озброєння і радари, а також вводить в експлуатацію новий флот криголамів.

Генсек НАТО нагадав, що вересневі навчання РФ "Захід-2017" були частково проведені на Крайній Півночі.

Так, сенатор від Аляски Ден Салліван в травні закликав Вашингтон посилити військову присутність Сполучених Штатів у регіоні через нарощування збройних сил Москвою. За його словами, в квітні відбулися п'ять "провокаційних" інцидентів з російськими бомбардувальниками.

Зазначимо, навесні 2017 року Міноборони РФ заявило, що відновлює мережу полярних аеродромів в Арктиці і добудовує військові містечка. Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці дві нові зенітні ракетні системи С-400 "Тріумф".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в НАТО вважають виправданими свої підозри щодо російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017". Навчання проходили не тільки в Білорусі, Калінінграді Ленінградської області та в акваторії Балтійського моря, як було заявлено до їхнього початку.

Одночасно маневри пройшли в Арктиці, на Далекому Сході, у Чорному морі недалеко від кордону з Україною, а також в Абхазії, причому влада Росії офіційно пов'язували їх з навчаннями "Захід-2017".