ua en ru

У НАТО заявили про активність російських підводних човнів на рівні холодної війни

У НАТО заявили про активність російських підводних човнів на рівні холодної війни Фото: російська підводний човен

Активність російських підводних човнів викликає у альянсу занепокоєння, враховуючи технологічний стрибок субмарин і неясність цілей Москви

Командири підводних човнів НАТО в Північній Атлантиці повідомляють про "більшої активності російських підводних човнів, ніж ми бачили з часів холодної війни". Про це заявив командувач ВМС НАТО Клайв Джонстон, псообщается на сайті британського аналітичного центру IHS jane's.

За словами Джонстона, російські субмарини не просто повертаються до рівня оперативної активності часів холодної війни. Саме технологічне виконання підводних човнів вчинила великий стрибок, НАТО спостерігає "той рівень російського потенціалу, який не бачили раніше", - додав командувач.

Він зазначив, що Росія зробила "видатний технологічний стрибок" "завдяки величезним інвестиціям, які на Заході не відбили". Зараз російські субмарини, за словами Джонстона, "мають велику дальність, кращі системи і велику свободу дій". Крім того, НАТО "спостерігає зростання професіоналізму та здатність керувати човнами на тому рівні, який раніше не фіксували".

Джонстон зазначив, що все це, можливо, не турбувало б НАТО, "якщо б ми знали правила гри, знали, чому вони (Росія) розгортаються і що вони роблять. Поки ми не розуміємо стратегічні та оперативні цілі Росії". Це змушує НАТО і країни нервувати, додав командувач.

Нагадаємо, Білому домі планують виділити на військові витрати в Європі в 2017 році понад 3,4 млрд доларів, що в кілька разів перевищує поточні витрати 789 млн доларів.