ua en ru

НАТО: Питання ПРО потрібно обговорбвати в ОБСЄ

Питання ПРО потрібно обговорювати в ОБСЄ, а не в НАТО. Про це під час прес-конференції заявив помічник заступника генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Джеймс Апатурай, передає кореспондент РБК-Україна.

"Як ви знаєте, Президент Росії виступив із пропозицією щодо створення європейської системи безпеки, але ця система, згідно з його концепцією, мала б охоплювати всі європейські країни, а не лише країни НАТО. Ось чому країни альянсу вважають, що таке обговорення має відбуватись в межах ОБСЄ, а не НАТО... Ми, звичайно, не уникаємо цього обговорення, але питання у форматі, в якому відбувається це обговорення. Щодо України, то Україна теж, звичайно, має право брати у ньому участь", - сказав Апатурай.

Крім того, він розкрив питання щодо протиракетної оборони. "Що стосується протиракетної оборони, то є, по суті, три частини. Перша - це система ПРО НАТО. На Чиказькому саміті в травні наступного року ми оголосимо, які попередні можливості цієї системи... Друге - ми будемо обговорювати з Росією, як можна певним чином зв'язати системи... Третє питання стосується інших країн Європи", - заявив представник НАТО.