ua en ru

НАТО не бачить передумов для закриття Босфору

НАТО не бачить передумов для закриття Босфору Фото: російське судно

Туреччина продовжить дотримуватися міжнародного права і не закриватиме прохід російських військових і цивільних кораблів через чорноморські протоки

Туреччина не закриватиме чорноморські протоки Босфор і Дарданеллу для проходу російських військових і цивільних кораблей. Про це повідомляє ТАСС.

Відзначається, що країна дотримується Конвенції в Монтре 1936 року, яка гарантує вільний прохід через протоки всіх судів. Таку думку в ході телеконференції 30 листопада висловив постійний представник США при НАТО Дуглас Льют.

Відзначимо, що в разі знаходження Туреччини в стані війни або "під загрозою військової небезпеки" пропуск військових кораблів в протоки залишається на розсуд Анкари. Якщо війна не оголошена офіційно, Туреччина повинна пропустити іноземні кораблі з умовою, що ті виявилися відрізані від своєї бази ВМС, а також отримати згоду наднаціональних органів (нині - ООН) про намір закрити протоки. У мирний час військові та цивільні судна можуть вільно проходити по протоках.

Повідомляється, що НАТО підтримає Туреччину в разі конфлікту, не ставши уточнювати його можливу природу.

У свою чергу, російська сторона наполягає, що Су-24 був збитий у сирійському, а не в турецькому повітряному просторі. З 30 листопада Росія ввела проти Туреччини економічні санкції.

"Не думаю, що Росія може вважатися ворогом НАТО", - заявив Льют. За його словами, Брюссель і Москва повинні виходити з того, що вони є сусідами.

Нагадаємо, з ранку неділі, 29 листопада, у судів під російським прапором виникли затримки з проходженням протоки Босфор (Туреччина).