ua en ru

НАТО: Росія стягнула до України 20 тис. військових, готових вдертися під приводом виконання миротворчої місії

Росія зосередила близько 20 тис. боєздатних військ на кордоні зі Східною Україною і може під приводом гуманітарних і миротворчих місій вторгнутися в країну.

Росія зосередила близько 20 тис. боєздатних військ на кордоні зі Східною Україною і може під приводом гуманітарних і миротворчих місій вторгнутися в країну. Про це йдеться у сьогоднішній заяві прес-секретаря НАТО Оани Лунгеску, надісланій електронною поштою, передає Reuters.

"Ми не збираємося гадати, що Росія має на думці, але ми можемо бачити, що Росія робить на місці - і це викликає велику стурбованість. Росія накопичила близько 20 тис. боєздатних військ на кордон зі Східною Україною", - заявила Лунгеску.

При цьому вона додала, що НАТО стурбоване тим, що Москва могла б використовувати "гуманітарні та миротворчі місії як привід, щоб направити війська в Східну Україну".

Також прес-секретар НАТО підкреслила, що накопичення військ Росією ще більше посилило "небезпечну ситуацію", назвавши РФ призвідником конфлікту.

Відзначимо, в інформцентрі РНБО заявляють про 45 тис. військових, 160 танків, 1,4 тис. бронемашин, 230 бойових повітряних суден, сконцентрованих Росією на кордоні з Україною.

4 серпня Міністерство оборони РФ почало масштабні військові навчання із залученням понад 100 бойових літальних апаратів, серед яких винищувачі Су-27, Міг-31, багатофункціональні комплекси Су-34, фронтові бомбардувальники Су-24, вертольоти Мі-8, Мі-24 та Мі 28Н, а також технічні засоби ППО. За повідомленням МО РФ, навчання триватимуть до 8 серпня.