ua en ru

НАТО розширить військово-морську присутність в регіоні Чорного Моря, - Столтенберґ

НАТО розширить військово-морську присутність в регіоні Чорного Моря, - Столтенберґ Фото: Єнс Столтенберґ

Збільшення присутності в регіоні буде збалансоване і не призведе до провокації конфлікту

Для посилення оборони держав Північноатлантичного альянсу і країн-партнерів у морському й повітряному просторі Чорноморського регіону вісім країн-союзниць альянсу нададуть бригадний персонал і різноманітну підтримку. Про це повідомив голова НАТО Єнс Столтенберґ за підсумками засідання міністрів оборони країн організації в Брюсселі, передає "Радіо Свобода".

За його словами, ще п’ять країн зобов’язалися надати свої сухопутні та військово-повітряні сили для навчань і патрулювання.

"Сьогодні ми домовилися щодо двох додаткових морських заходів: розширення військово-морської присутності НАТО в Чорному морі для посилення підготовки, навчань і обізнаності із ситуацією, а також щодо морських координаційних функцій для наших постійних військово-морських сил при роботі з іншими силами союзників в регіоні Чорного моря", - сказав генеральний секретар НАТО.

Маються на увазі повітряний, сухопутний і морський елементи оборони в Чорному морі.

"Кілька наших держав-союзниць мають вихід до Чорного моря - це Туреччина, Болгарія, Румунія. Ми також маємо там держави-партнери - Україну і Грузію. Збільшення присутності в цьому регіоні буде збалансоване, оборонне і жодним чином не для провокації конфлікту чи ескалації напруженості", - відзначив Столтенберґ.

Нагадаємо, НАТО схвалило новий план кіберзахисту. Кіберзахист сьогодні є одним з найголовніших пріоритетів для НАТО.