ua en ru

НАТО профінансує ліквідацію військового могильника радіовідходів на Кіровоградщині 

НАТО профінансує ліквідацію військового могильника радіовідходів на Кіровоградщині  Фото: Віталій Петрук (РБК-Україна)

Могильники радіоактивних відходів утворилися внаслідок реалізації військових програм радянської армії у 1960-1990 роках

Трастовий фонд НАТО профінансує проект з ліквідації військового могильника радіоактивних відходів у селі Цибулеве (Кіровоградська область). Про це сьогодні на прес-конференції повідомив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, це вже другий такий проект альянсу в Україні.

"Це вже другий такий проект НАТО в Україні. Перший спільний проект із захоронення історичних радіоактивних відходів був успішно і швидко реалізований протягом 2016-2017 років. Спільними зусиллями ми успішно звільнили об'єкт "Вакуленчик" на Житомирщині від радіоактивних матеріалів. Сьогодні ми говоримо про те, що приступаємо до наступного проекту на Кіровоградщині (у селі Цибулеве, - ред.)", - сказав він.

Петрук зазначив, що могильники радіоактивних відходів утворилися внаслідок реалізації військових програм радянської армії у 1960-1990 роках. Він також додав, що наразі їх негативного впливу на населення не зафіксовано.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що коли розглядалося питання створення трастового фонду НАТО, йшлося про шість військових могильників радіовідходів на території України, які були утворені за часів СРСР: "Вакуленчук", "Цибулеве", "Телятин", "Багерове", "Феодосія-13", "Донецький казенний завод".

За її словами, три з цих шести об'єктів на сьогодні перебувають на окупованій частині України, тому вони мають стати об’єктом уваги, зокрема і МАГАТЕ та НАТО.

"Я вважаю, що питання безпечності тих об'єктів, які не знаходяться на контрольованій нами на сьогодні території, має бути об'єктом уваги як МАГАТЕ, як відповідних інституцій ООН, так і НАТО, ОБСЄ та Європейської комісії. Тобто, всіх міжнародних організацій, які в той чи інший спосіб займаються питаннями загальної безпеки у світі", - сказала віце-прем'єр.

Варто зазначити, що вартість проекту з ліквідації радіоактивних відходів на об'єкті "Цибулеве" у Кіровоградській області становить 1,5 млн євро і триватиме протягом 1,5 року. Основним донором цього проекту є Німеччина.

Нагадаємо, у січні минулого року у Житомирській області було ліквідовано могильник радіоактивних відходів.

Як писало РБК-Україна, генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг заявив, що НАТО не потрібен дозвіл Росії щодо вступу України в силовий блок.