ua en ru

НАТО пред'явив ультиматум косівським сербам

НАТО поставив вимогу сербському населенню в Косово не пізніше понеділка, 17 жовтня, демонтувати встановлені ними дорожні загородження біля КПП на кордоні з Сербією, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агентство dpa.
Командувач натівським контингентом KFOR німецький генерал Ерхард Древс в ході зустрічі з представниками сербської громади в Пріштіні увечері 15 жовтня, зажадав від них забезпечити "безумовний і постійний доступ" до кордону з Сербією.
Він пригрозив, що у іншому випадку солдати KFOR самі демонтують барикади, додавши, однак, що натівці зроблять це "мирним способом". Представники сербів відкинули вимогу Древса, зазначивши, що для виконання ультиматуму їм відведено занадто мало часу.
Натівці мають намір розібрати барикади на кордоні Косово з Сербією, щоб отримати можливість постачати розміщених там солдатів KFOR. Косівські серби заблокували дорожніми загородженнями кілька КПП на кордоні з Сербією місяць тому, щоб домогтися виведення звідти албанських митників та прикордонників.
Вони незадоволені тим, що Косово в односторонньому порядку відокремилося від Сербії в 2008 році, ввело заборону на імпорт сербських товарів у відповідь на аналогічні заходи Сербії, пояснює агентство AFP.
Нагадаємо, напруженість в регіоні зросла у зв'язку із зусиллями косовської влади встановити контроль над двома контрольно-пропускними пунктами на кордоні з Сербією. Раніше косовські поліцейські і митні органи спільно з поліцейськими підрозділами Європейського союзу розмістили свій персонал на кордоні.
Попередня спроба Пріштіни взяти під контроль прикордонні переходи в липні закінчилася сутичками і загибеллю одного косівського поліцейського.