ua en ru

НАТО хоче посилитися в чорноморському регіоні

НАТО хоче посилитися в чорноморському регіоні Фото: заступник генсека НАТО Вершбоу стурбований становищем НАТО в чорноморському регіоні

За словами заступника генсека НАТО, анексувавши Крим, Росія поставила під загрозу енергобезпеку України

Північноатлантичного альянсу варто посилити військову присутність НАТО в чорноморському регіоні. Про це заявив у Софії заступник генерального секретаря НАТО Олександр Вершбоу на зустрічі членів альянсу в рамках конференції по забезпеченню безпеки в Чорному морі, передає DW.

За словами заступник генсека НАТО, агресивні дії Російської Федерації, з одного боку, і "нестабільність і насильство біля південних рубежів альянсу, що загрожують перекинутися на його територію у вигляді тероризму та неконтрольованої міграції", з іншого, "кидають виклик міжнародному закону і суверенітету держав-сусідів".


Ці дві важливі теми в обов'язковому порядку будуть підніматися на липневому саміті альянсу у Варшаві. Вершбоу підкреслив, що на саміті буде прийнято рішення про зміцнення оборони і поліпшення рівня безпеки держав-членів НАТО.

Також заступник генерального секретаря НАТО заявив, що Росія, анексувавши Крим, поставила під загрозу енергобезпеку України.

Північноатлантичний альянс стурбований застосуванням РФ систем A2AD у Криму, які можуть створювати бар'єр для блокування доступу противника на спірну територію.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив про "глибокі протиріччя" після переговорів з РФ в баченні фактів щодо ситуації в Україні.