ua en ru

В НАТО готові підтримати реформування СБУ

В НАТО готові підтримати реформування СБУ Фото: Вінніков заявив, що в НАТО готові підтримати реформування СБУ

Зустріч Україна-НАТО свідчить про підтримку альянсом територіальної цілісності України

Під час саміту НАТО у Варшаві, який запланований на 8-9 липня, до пакету послідовної підтримки України може бути включена допомогу в реформуванні Служби безпеки України і демократичного нагляду над сектором національної безпеки в країні. Про це 24 травня під час брифінгу заявив директор Офісу зв'язку НАТО в Україні Олександр Вінніков, передає кореспондент РБК-Україна.

"Демократичний нагляд і основну роль повинні зіграти парламент і громадянське суспільство, розвиваючи нагляд над сектором безпеки. Другий напрямок - це підтримка більш широкого сектора безпеки, тобто мова йде не тільки про сили оборони",- заявив Вінніков, зазначивши, що йдеться зокрема і про сектор СБУ.


"В доповнення до концепції реформи (СБУ - ред.) необхідно розробити план імплементації, чітко обмежений по часу. Також ми хотіли б побачити введення структур нагляду, а також прийняття відповідного законодавства", - підкреслив представник альянсу.

Він додав, що ключову роль у відповідному процесі повинна зіграти Верховна Рада, а НАТО, у свою чергу, готовий поділитися власним досвідом і передовою практикою в цій сфері.

За словами Віннікова, рішення про проведення зустрічі на вищому рівні Україна-НАТО під час саміту у Варшаві свідчить про підтримку з боку альянсу суверенітету і територіальної цілісності України.

Під час саміту НАТО на початку липня планується ухвалення пакету послідовної підтримки України.

Нагадаємо, раніше прес-секретар президента РФ Пєсков заявив, що відносини між РФ і НАТО повертаються до часів холодної війни.