ua en ru

НАТО готове розгорнути війська на території країн альянсу, що межують з РФ, - головком альянсу в Європі

У відповідь на російську військову загрозу щодо України НАТО може розгорнути американські війська на території країн Східної Європи, що входять в альянс.

У відповідь на російську військову загрозу щодо України НАТО може розгорнути американські війська на території країн Східної Європи, що входять в альянс. Про це заявив головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал ВПС США Філіп Бридлав в інтерв'ю Associated Press. За словами генерала, східноєвропейські члени НАТО також відчувають себе під загрозою, і він "не може виключити участі (у розгортанні військ) жодної армії, в тому числі Сполучених Штатів".

"Ми розглядаємо комплекс наземних, повітряних і морських заходів, які додадуть впевненості нашим східним союзникам, - заявив Бридлав. - Мені доручено розробити його до наступного тижня, і я маю намір виконати це доручення в найкоротші терміни".

Виступаючи на конференції НАТО в Парижі, Бридлав сказав, що збройна присутність Росії на кордоні з Україною не слабшає. "За нашими оцінками, чисельність (військ РФ в регіоні) становить близько 40 тис. осіб. Іншими словами, це армія, у якої є резерви і все, що потрібно для виконання військових завдань, якщо такі будуть поставлені", - підкреслив Бридлав.

За твердженням генерала, російська армія на українському кордоні має літаки і вертольоти, артилерію, польові госпіталі, засоби зв'язку та системи радіоелектронної боротьби.

Головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі вважає, що цілі Росії "залишаються неясними". За його словами, російські збройні сили можуть залишатися на кордоні, щоб своєю присутністю залякувати Україну, податися на південь для встановлення сухопутного сполучення з Кримом, зробити кидок в напрямку Одеси та Придністровської Молдавської Республіки по Чорноморському узбережжю або ж вторгнутися в східні області України, де російське населення виступає з вимогою возз'єднання з Росією. У будь-якому разі, російські війська перебувають у бойовій готовності і можуть приступити до виконання поставленого завдання протягом 12 годин, підкреслив Бридлав.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Москву в зосередженні військ на кордоні з Україною з метою тиску на Київ і, можливо, збройного втручання в ситуацію в Україні. Міністри закордонних справ держав - членів НАТО зажадали від головнокомандувача запропонувати заходи, які дозволили б країнам альянсу, що межують з Росією, упевнитися в підтримці союзників.