ua en ru

Наталія Горбаль починає освітній проект по сімейному праву

Наталія Горбаль починає освітній проект по сімейному праву

У зв'язку з відкриттям нового офісу і нового бізнес-сезону співвласниця адвокатської компанії "Золота Середина" адвокат Наталія Горбаль повідомила про запуск освітнього правового проекту, в рамках якого будуть проведені відкриті майстер-класи з сімейного права, публічні лекції, а також спільно з Міносвіти планується підготовка спеціальної програми та навчального посібника для старшокласників

Перший майстер-клас відбудеться вже 7 жовтня і буде присвячений темі цивільного шлюбу.

"Цивільний шлюб вибрано темою першого майстер-класу невипадково. Адже в наш час з нього все, як правило, і починається. Будемо розбирати його під лупою і звертати увагу на всі тонкощі, які для нас, адвокатів, є очевидними і зрозумілими, але для більшості людей невідомими", - говорить Горбаль.

За її словами, мета освітнього проекту - розповісти про права та обов'язки людей, які вступають у шлюб або які вважають можливим почати спільне проживання.

"Також перед нами стоїть завдання розповісти батькам дорослих дітей про те, що буде, якщо вони все пустять на самоплив. Будемо говорити про права та обов'язки не тільки в правовому полі, але й у контексті загальнолюдських цінностей", - каже вона.

Відомий дитячий і сімейний психоаналітик Олена Медведєва співпрацює з компанією "Золота Середина", супроводжуючи шлюборозлучні процеси.

"При розлученні завжди страждають діти, і наше співробітництво в тандемі адвокат-психоаналітик дозволяє в першу чергу захистити дитину, щоб вона не втрачала свого права на щасливе дитинство, нормальний розвиток. Щоб, ставши дорослою, вона не згадувала про своїх батьків як про монстрів, які постійно сварилися. А думала про те, що батьки – гідні і виховані люди, які поважають права один одного", - розповіла Наталія.

За словами Олени Медведєвої, в Європі, де у неї був досвід практики, жоден шлюборозлучний процес не проходить без супроводу психолога, психоаналітика, медіатора, причому на всіх етапах.

"Оскільки розлучення - це завжди травма. І як би не намагалися приндитися, хизуватися учасники процесу, слід розуміти, що це драматична ситуація, і переживають її учасники процесу за тією ж схемою, як переживається людиною горе. Спочатку шок, заперечення, потім агресія, потім торг, слідом іде депресія і нарешті вихід з неї як печаль і початок нового етапу в житті", - підкреслила фахівець.

"Ми розуміємо, що у старшокласників сьогодні мало правової інформації, яка була б їм корисна як у процесі створення пари, формування відносин, так і для захисту від свавілля батьків, вчителів, однолітків, старших товаришів і однокласників", - розповіла Медведєва.

В рамках озвученого освітнього проекту та створення освітньої правової платформи також розглядається можливість створення навчального посібника, який може стати доповненням до вже існуючих підручників з правознавства.

"Це не комерційний проект. Освітній фундамент – знання про свої права, обов'язки, про психічні особливості, про ставлення до сім'ї, до себе і партнера, що дозволить молодим людям у подальшому створити здорову сім'ю і здорове суспільство в цілому", - підкреслила Наталія Горбаль.

За її словами, сьогодні складно посперечатися з твердженням, що в суспільстві є серйозні правові проблеми, і особливо їх багато у сфері сімейно-шлюбних відносин. І це обумовлено в більшій мірі низькою правовою культурою населення.

Адвокатська компанія "Золота Середина" побудована за принципом бутикової компанії і працює на ринку юридичних послуг з 2007 року. Спеціалізується на роботі з бізнесом, корпоративному і сімейному праві.