ua en ru

Насіров під підозрою: подробиці справи голови ДФС

Насіров під підозрою: подробиці справи голови ДФС Фото: Насіров під підозрою

Роман Насіров перебуває під підозрою у співучасті в корупційних схемах

Романа Насірова, голову Державної фіскальної служби, спробували затримати співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) вчора ввечері в лікарні "Феофанія". Йому інкримінують співучасть у "газових схемах" нардепа Олександра Онищенка. Детальніше – в матеріалі РБК-Україна.

Насіров під підозрою: передумови

Ще 7 лютого міністр фінансів Олександр Данилюк звернувся до НАБУ з проханням перевірити поїздку Насірова на інавгурацію президента США Дональда Трампа. Глава Мінфіну також публічно звинуватив головного фіскала в систематичному ігноруванні доручень та самовільному поведінці.

Вчора близько 15:00 в приймальню голови ДФС дзвонила слідчий НАБУ і повідомила, що в понеділок, 6 березня, до 11:00 Насирова чекають в НАБУ для дачі свідчень". У відповідь на прохання надіслати на ім'я Романа Насірова офіційну повістку, вона поклала трубку. Офіційний документ так і не був отриманий керівником ДФС. У той же час, ближче до вечора, в кабінеті Романа Насірова в ДФС був проведений обшук співробітниками НАБУ і САП, в результаті якого були вилучені деякі документи.

Сам Насіров ввечері ліг в лікарню "Феофанія".

Затримання Насірова: НАБУ приїхало в "Феофанію"

Сьогодні вночі співробітники НАБУ змогли пробратися в палату до Насірова і повідомити йому про підозру. На місці були присутні також близько десяти адвокатів голови ДФС. Один з них повідомив, що у Насірова діагностували інфаркт і його перевели в реанімацію.

Насирову без сознания в палате зачитывают подозрение 03.03.2017

Опубліковано Денисом Фетісовим 2 березень 2017 р.

Насіров планував виїхати за кордон, - Холодницький

Керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що Роман Насіров планував виїхати за кордон.

"Оперативним шляхом нам стало відомо про можливий виїзд підозрюваного за кордон, а також існувала ймовірність знищення доказів, тому прокурором вчора було прийнято рішення про проведення низки невідкладних процесуальних дій", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.

Також Холодницький повідомив, що САП буде клопотати про обрання Насірову запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. "Враховуючи можливості підозрюваного протидіяти слідству і любов до втечі за кордон учасників "газової справи" ми будемо клопотати у суді про обрання Роману Насірову запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, і вимагати його відсторонення від посади. Зараз детективами НАБУ за дорученням процесуального керівника готуються відповідні клопотання до суду", - сказав він.

Адвокат повідомив про погіршення стану глави ДФС

Стан здоров'я глави ДФС Романа Насірова погіршується, йому роблять операцію. Про це повідомив його адвокат.

Адвокат Насірова повідомив, що його стан погіршився і він зараз знаходиться в операційній, йому роблять операцію.

Ця інформація, проте, ще не отримала підтвердження.

Онищенко прокоментував затримання Насірова

Народний депутат Олександр Онищенко, який зараз переховується в Лондоні, в ексклюзивному коментарі кореспонденту РБК-Україна заявив, що слідство не зможе нічого довести, затримавши главу ДФС Романа Насірова по його справі.

Онищенко зазначив, що затримання Насірова стане найбільшим провалом Національного антикорупційного бюро України. "Це найбільший провал, який здійснювало і зробить НАБУ. Слідство нічого не доведе. Тому що в моїх взаєминах з Насіровим грошей не було", - заявив він.

Крім того, на думку депутата, арешт Насірова може дискредитувати всю антикорупційну систему. "У той же час затримати і заарештувати фігуру такого рівня - удар по НАБУ і влади в цілому. Ця дискредитація одну людину може закінчитися дискредитацією всієї антикорупційної системи", - підкреслив Онищенко.

Насіров під підозрою: йому інкримінують збитки державі на 2 млрд гривень

У САП повідомляють, що Насіров протягом 2015-2016 років, діючи в інтересах народного депутата України Олександра Онищенка, надав керівникам регіональних і територіальних органів ДФС незаконну вказівку ухвалювати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу ТОВ "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", і ТОВ "Надра Геоцентр".

"Протягом зазначеного періоду Роман Насіров самостійно прийняв незаконні рішення про розстрочення грошових зобов'язань зазначених підприємств, які не мали на це законних підстав і не надали належні для цього документи. Ці рішення були ухвалені ним з порушенням визначеної законом процедури, а саме за відсутності належного обґрунтування і законних підстав, що спричинило державі підтверджений висновком експерта збиток близько 2 млрд. гривень", - відзначають в САП.

Справу Насірова розслідуватимуть 2 місяці, - САП

Назар Холодницький повідомив, що кримінальне провадження проти Романа Насірова розслідуватимуть протягом двох місяців з моменту повідомлення йому про підозру.

"У органів слідства є два місяці, щоб завершити слідство. На нараді, яка передувала всім цим подіям, пообіцяли, що вони протягом тих двох місяців його завершать", - повідомив Холодницький.

Він також підкреслив, що наклав заборону на розголошення будь-яких подробиць досудового розслідування "Я проти розслідування в прямому ефірі. Коли буде клопотання про обрання запобіжного заходу або відсторонення від посади, буде повідомлення додатково", - додав Холодницький.

Насіров під підозрою: НАБУ склало протокол про затримання голови ДФС

НАБУ склало протокол про затримання голови ДФС Романа Насірова і вручило йому підозру. Про це повідомив директор НАБУ Артем Ситник під час біфінга в п'ятницю, 3 березня, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день складено протокол про затримання та оголошено про підозру. Вчора працівниками антикорупційної прокуратури було підготовлено підозру і вручено йому", - сказав Ситник.

Він підкреслив, що підозру було вручено відповідно до закону. За його словами, сторона звинувачення наполягатиме на запобіжному заході взяття під варту, а також відсторонення від посади.

"Після того, як ми отримаємо об'єктивний висновок про стан його здоровя, буде прийнято рішення про доставки його в суд", - сказав Ситник.

Насірова відсторонили від посади

Кабінет Міністрів усунув Романа Насірова від виконання обов'язків глави ДФС на час проведення розслідування. Відповідне рішення було ухвалено сьогодні на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, що ми повинні усунути на час ведення слідства Романа Насірова від виконання обов'язків голови ДФС", - заявив міністр фінансів Олександр Данилюк, зазначивши, що таке рішення сприяє максимально об'єктивному проведенню слідства.

Тимчасово виконуючим обов'язки глави ДФС призначений Мирослав Продан.

Насірова прооперували, - адвокат

Адвокат Романа Насірова повідомив журналістам, що главу ДФС прооперували. Як повідомляють ЗМІ, Насіров відходить від наркозу

"Відходить від наркозу, вже в свідомості, розмовляє, але дуже тихо", - сказав адвокат.

Медики не уточнюють, що за операцію провели Насірову.

Насіров під підозрою: НАБУ повідомляє про затримання голови ДФС

У НАБУ повідомляють, що Роман Насіров офіційно затриманий відповідно до процесуального законодавства.

Відзначається, що Насірову вчора повідомили про підозру, що зафіксовано на відео, як того вимагає процесуальне законодавство. Підозрюваного не перевели в установу тимчасового тримання в зв'язку з інформацією про нібито різке погіршення стану здоров'я.

Однак, відповідно до процесуального законодавства, він вважається офіційно затриманим. Біля його палати чергують працівники НАБУ. Зараз вирішується питання про обрання Насірову запобіжного заходу.

Затримання Насірова: реакція соцмереж

Користувачі соцмереж відреагували на затримання голови ДФС Романа Насірова. У соціальних мережах Багато відомих блогери в Facebook поставилися до інциденту з гумором. Хтось придумує підписи до фото, інші створюють фотожаби. Проект STYLER РБК-Україна зібрав присвячені затриманню Насирова пости в соцмережах, з яких зробив кумедну добірку.

Порошенко відмовився коментувати затримання Насірова

Президент Петро Порошенко відмовився коментувати ситуацію навколо затримання глави ДФС Романа Насірова, пославшись на те, що НАБУ - незалежний орган.

"НАБУ незалежний орган", - таким чином глава держави прокоментував запитання журналістів щодо справи Насірова.

Насірову сьогодні можуть обрати запобіжний захід

Роману Насірову, усуненому від виконання обов'язків глави ДФС, вже сьогодні, 3 березня 2017 року, можуть обрати запобіжний захід

Зокрема, засідання суду в справі Насірова може відбутися найближчим часом, можливо до кінця дня 3 березня.

Також повідомляється, що лікарі "Феофанії" не підтвердили попередній діагноз "інфаркт" у Насірова, тому його стан дозволяє транспортувати його до суду.

"Діагноз, вказаний в документі, дозволяє транспортування Насірова в суд для обрання запобіжного заходу", - повідомило джерело і додало, що стан здоров'я Насірова оцінюють як середньо важкий, в тому числі "у зв'язку з депресією".