ua en ru

"Наш край" виступає за скасування законів, що дозволяють колекторам "вибивати" борги за комуналку

"Наш край" виступає за скасування законів, що дозволяють колекторам "вибивати" борги за комуналку

Парламент має скасувати закон про приватних судових виконавців через небезпеку розширення повноважень колекторів, при яких у людей за невеликі комунальні борги забиратимуть квартири, гаражі та автомобілі. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

"Верховна Рада повинна проголосувати за скасування закону про приватних судових виконавців. При нинішніх обставинах законом можуть скористатися колектори, які навіть за невеликі комунальні борги забиратимуть квартири, гаражі, автомобілі у людей", – зауважив Олександр Мазурчак.


Він зазначив, що останнім часом різко зросли тарифи на комунальні послуги. "За оцінками експертів, найближчим часом це призведе до значного збільшення боргів людей. Схоже, що влада хоче дозволити колекторам під виглядом приватних судових виконавців забирати житло за борги", – повідомив він.

Співголова партії "Наш край" нагадав, що в Україні вже є прецедент, коли нещодавно у Луцьку квартиру боржника виставили на продаж і продали задешево. Корумповані судова і правоохоронна системи нададуть приватним судовим виконавцям необмежені можливості, що призведе до зловживань при виконанні судових рішень, вважає політик.

"Згідно з законом, підписаним нещодавно президентом, приватні судові виконавці будуть мати практично такі ж повноваження, що і державні, і будуть користуватися таким же імунітетом при виконанні своїх обов'язків. Це неодмінно призведе до зловживання повноваженнями і застосування незаконних засобів впливу на людей, в тому числі і в досудовому порядку", – підкреслив він.

Він переконаний, що спочатку необхідно провести ґрунтовну реформу судової та правоохоронної систем, викорінити корупцію і хабарництво, а вже потім давати приватним особам право виконувати судові рішення. "Інакше Україна ризикує перетворитися на "дикий захід", де головним суддею був Кольт 45 калібру", – резюмував Олександр Мазурчак.

Як відомо, 2 липня президент підписав закони "Про виконавче провадження" та "Про органи і осіб, що здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів". Закони передбачають впровадження змішаної системи виконання судових рішень шляхом модернізації служби державних виконавців та запровадження інституту приватних виконавців, який є новелою в українському законодавстві.