ua en ru

"Наш край" вимагає, щоб Кабмін не дозволяв управителям заходити в квартири людей під час їх відсутності

"Наш край" вимагає, щоб Кабмін не дозволяв управителям заходити в квартири людей під час їх відсутності Фото: Олександр Мазурчак

"Наш край" вимагає у Кабміну чітко прописати випадки, коли керівники будинків мають право входити в квартиру за відсутності власників. Про це заявив співголова партії Олександр Мазурчак, коментуючи проект постанови про затвердження положення типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, який розглядався урядом, але не був прийнятий через розбіжність членів Кабміну.

На його думку, проект Кабінету міністрів надає надто широкі повноваження стороннім заходити в квартири за відсутності власників.

"Відповідно до запропонованого проекту, керуючий будинку при найменшому протіканні крану може заходити в квартиру без присутності господарів. Це - небезпечно. У документі має бути чітко виписаний вичерпний перелік ситуацій, які дають право управителя на несанкціонований доступ до житлових приміщень", - зазначив Мазурчак.

Співголова "Нашого краю" висловив здивування, що Кабмін, який за законом повинен був ще до кінця минулого року прийняти положення типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, підготував "сирий" документ. "Очевидно, що документ готувався поспіхом і в ньому є і інші істотні недоліки. Зокрема, в умовах економічної кризи і зниження доходів людей, потрібно виключити пункт договору про нарахування і сплату пені", - заявив він.

Разом з тим Мазурчак зазначив, що "Наш край" позитивно оцінює те, що Мінрегіонбуд врахував пропозиції партії щодо можливості дострокового розірвання договору з управителем у разі прийняття рішення мешканцями будинку про іншу форму управління.

Вчора, 8 вересня 2016 року, на засіданні уряду після обговорення було відкладено розгляд проекту постанови про затвердження Типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком. Міністри не дійшли згоди щодо черговості процедури прийняття підзаконних актів, що стосуються закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Згідно з законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який набув чинності 1 липня 2015 року, Кабінет міністрів повинен привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом протягом шести місяців з дня набрання чинності.