ua en ru

"Наш край" назвав земельну реформу "ваучерною приватизацією" в стилі 90-х

"Наш край" назвав земельну реформу "ваучерною приватизацією" в стилі 90-х Фото: Сергій Кальцев

Кальцев впевнений, що законопроект про обіг сільгоспземель обов'язково повинен врахувати інтереси села

Ухвалення земельної реформи без захисту інтересів селян може призвести до масової скупки землі у громадян, подібної "ваучерній приватизацій" 90-х. Про це заявив співголова "Нашого краю" Сергій Кальцев, повідомляє прес-служба "Нашого краю".

Зокрема, Кальцев зазначив, що обговорювати земельну реформу можливо лише після формування обороту землі с/г призначення та розробки механізму захисту її власників.

"Уряд проштовхує земельну реформу, навіть не маючи самого законопроекту. Профільні міністерства визнають, що не готові до земельної реформи. У Кабміні відсутнє розуміння необхідності моніторингу земель, створення платформи для проведення електронних аукціонів і вдосконалення земельного законодавства", – сказав Кальцев.

За його словами, введення ринку землі можливе лише після усунення всіх недоліків законодавства та доопрацювання технічних питань.

"Сьогодні три чверті українці не готові до впровадження ринку землі. Це означає, що без перехідного періоду земельна реформа в нинішньому вигляді перетвориться на чергову "ваучерну приватизацію" у стилі 90-х. Українці добре пам'ятають шахрайські схеми приватизації і ваучери, коли держава фактично зрадила і сприяло пограбуванню мільйонів громадян", – підкреслив Кальцев.

Співголова партії упевнений, наступний законопроект про обіг сільськогосподарських земель обов'язково повинен врахувати інтереси українського села і селян.

"Майбутній власник землі повинен брати участь у соціальному житті громади, на території якої знаходиться його земля, і сприяти розвитку соціальної інфраструктури та благоустрою. Це дозволить захистити тих, хто працює на землі", – зазначив Кальцев.

Він закликав владу зупинити впровадження земельної реформи та ввести перехідний період, під час якого будуть відпрацьовані всі умови і нормативи з питань обігу земель.

"Згідно останньої соціології, якби референдум про зняття заборони на продаж землі відбувся сьогодні, то 75% проголосували б проти продажу земель сільськогосподарського призначення, тому спочатку потрібно доопрацювати всі технічні і юридичні питання, узгодити питання кадастру і платформ для електронних аукціонів земель, провести масштабну інформаційну кампанію. Лише після запровадження прозорого обігу земель сільськогосподарського призначення можливе обговорення земельної реформи", – резюмував Кальцев.

Зазначимо, в рамках виконання умов Меморандуму з МВФ, Україна зобов'язалася провести земельну реформу. Визначено план заходів щодо реформування земельних відносин до 2018 року.