ua en ru

"Наш край" ініціює перевірку АМКУ через ціни на продукти

"Наш край" ініціює перевірку АМКУ через ціни на продукти Фото: Сергій Шахов (facebook.com, sergey shakhov)

Як заявив Шахов, зараз на ринку продовольства панують "аграрні монополії при бездіяльності влади"

"Наш край" ініціює перевірку Антимонопольного комітету України (АМКУ) на ринку продовольства і закликає уряд повернути державне регулювання цін на соціально значущі продукти. Про це заявив сьогодні народний депутат від партії "Наш край" Сергій Шахов, повідомляє прес-служба партії.

За його словами, зараз на ринку продовольства панують "аграрні монополії при бездіяльності влади".

"Спочатку уряд скасував контроль за цінами на соціально значущі продукти. А потім закономірно втратив контроль над усім ринком українського продовольства. Тепер ціни на харчі в Україні майже вдвічі вищі, ніж у сусідній Польщі. По суті українці не доїдають, хоча витрачають на продукти, за даними Держстату, половину своїх доходів. "Наш край" ініціює перевірку Антимонопольного комітету на ринку продовольства і закликає уряд повернути державний контроль за цінами на соціально значимі продукти", – зазначив Шахов.

Він порівняв ціни в Польщі та Україні. Так, польське молоко коштує 12-16 грн/л, а свиняча лопатка 67 грн/кг. В Україні ці ж продукти коштують 23-28 грн/л і 120 грн/кг відповідно. При цьому мінімальна зарплата в Польщі становить 16 300 тис. грн, а в Україні 3 723 грн.

Депутат від "Нашого краю" пояснив, що ринок українського продовольства захопили аграрні олігархи, які монопольно диктують ціни.

"Нещодавно куряче м'ясо було одним з найбільш доступних за якістю і ціною. На сьогодні близько 60 відсотків ринку курятини монополізоване аграрним олігархом, який щорічно отримує державну допомогу в кілька мільярдів гривень. При цьому ціни на курятину в Україні істотно вищі, ніж у тій же Польщі, а Держстат розповідає про невисокий рівень інфляції в країні", – підкреслив Шахов.

Він озвучив позицію партії "Наш край", яка вважає, що влада зобов'язана негайно розібратися з продовольчим монополізмом, навівши порядок у ціноутворенні.

"Їжа стає недоступною для більшості українців. Депутати від партії звернулися в Антимонопольний комітет по перевірці ринку продовольства, а уряд повинен негайно повернути державний контроль над цінами на соціально значущі продукти", – резюмував Шахов.

Як відомо, згідно з даними Держстату, в Україні споживчі ціни з початку року зросли на 3,6%.