ua en ru

NASA розробляє плани того, як залишити МКС на орбіті без екіпажу на деякий час

Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) розробляє плани того, як залишити Міжнародну космічну станцію (МКС) без екіпажу на орбіті у випадку, якщо причини аварії російського корабля "Прогрес" не будуть встановлені до середини листопада - терміну, коли останні космонавти і астронавти залишать станцію, передає Reuters з посиланням на членів екіпажу МКС.

"Можливо, що станцію доведеться залишити без людей, як усі сподіваються, на короткий період часу", - сказав агентству бортінженер Майкл Фоссум. За його словами, подробиці будуть відомі в найближчі вихідні (10-11 вересня). Як зазначив Фоссум, детальний план роботи МКС без космонавтів і астронавтів на борту буде готовий протягом декількох тижнів. За цей час фахівцям Космічного центру імені Ліндона Джонсона в Х'юстоні потрібно продумати всі деталі того, як станція буде працювати без екіпажу, які її системи залишити в робочому стані, які - відключити і т.д.

24 серпня сталася аварія ракети носія "Союз", яка повинна була доставити вантажний корабель "Прогрес" на МКС. Планувалося, що новий екіпаж станції буде відправлений туди ракетою такої ж системи, проте всі пуски "Союзу" до того моменту, поки точна причина її краху не буде встановлена, відкладені. Новий пуск "Союзу" тепер відбудеться не раніше 2 листопада.