ua en ru

NASA здійснило відкладений старт комерційного корабля Сygnus з вантажем для МКС

З космодрому на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) сьогодні о 20:07 за київським часом успішно стартувала американська ракета-носій середнього класу Antares.

З космодрому на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) сьогодні о 20:07 за київським часом успішно стартувала американська ракета-носій середнього класу Antares, повідомили у прес-службі російського підприємства авіаційного та космічного двигунобудування ВАТ "Кузнєцов".

Орієнтовно 12 січня 2014 р. намічена стиковка "вантажівки" з Міжнародною космічною станцією (МКС). Cygnus ("Сігнус") доставить для потреб екіпажу станції вантаж масою 1 т 465 кг.

"За допомогою двигунів НК-33/AJ26, модифікованих американською двигунобудівною компанією Aerojet Rocketdyne спільно із фахівцями самарського ВАТ "Кузнєцов" (входить до складу Об'єднаної двигунобудівної корпорації), було забезпечено успішне виведення на задану орбіту носія з вантажним космічним кораблем Сygnus", - йдеться в повідомленні.

Це вже третій успішний старт американської ракети-носія розробки корпорації Orbital Sciences. В рамках двох попередніх "випробувальних" пусків Antares, що відбулися у квітні і вересні 2013 р., двигуни НК-33/AJ26 відпрацювали також без зауважень, зазначили на російському підприємстві.

Старт, що відбувся, відкриває серію штатних доставок життєво-корисних вантажів на МКС. За контрактом, укладеним корпорацією Orbital Sciences з NASA, до 2016 р. планується вісім стартів Antares, в рамках яких планується доставка до 20 т вантажів.

Зазначимо, це другий за рахунком запуск "Сігнус". Спочатку він був запланований на 19 грудня 2013 р., але через неполадки в системі охолодження МКС був відкладений до середини січня. В ході двох виходів у відкритий космос астронавти усунули технічні проблеми на станції. Як повідомляє Reuters, в січні 2014 р. запуск також двічі відкладався - через погоду і високу сонячну активність.

Вантажівка "Сігнус", розроблена компанією Orbital Sciences, стала другим в історії приватним вантажним кораблем - першим є вантажівка Dragon ("Дрегон") компанії SpaceX. Перший запуск "Сігнус" відбувся у вересні 2013 р. Тоді корабель доставив на МКС близько 700 кг вантажу. За три роки планується здійснити ще сім запусків корабля.

Нагадаємо, напередодні Національне управління з повітроплавання і дослідження космічних просторів США (NASA) оголосило про продовження роботи МКС до 2024 р. Раніше планувалося, що станція пропрацює до 2020 р.