ua en ru

В NASA визнали неможливою відправку людей на Марс до 2040 року

В NASA визнали неможливою відправку людей на Марс до 2040 року Фото: NASA (Oliver Hine flickr)

При наявному фінансуванні NASA не зможе в оголошені терміни відправити астронавтів на Марс

Американське національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA) визнало неможливим у нинішніх обставинах відправку на Марс людей до 2040 року. Про це повідомляє Ars Technica.

"Я не можу назвати дату відправки людей на Марс, і причина криється в рівні бюджету, який ми описали, в тій його частині, яку потрібно збільшити приблизно на 2%, у нас немає наземних систем, необхідних для Марса", - заявив глава підрозділу років NASA з пілотованим польотам Білл Герстенмайер.

Видання нагадало, що протягом останніх 5 років NASA розповідало громадськості про грандіозну подорож на Марс, Подорожі програму, за якою агентство буде відправляти людей на червону планету протягом 2030-х років.

Так, скептики застерігали, що у агентства занадто багато роботи і дуже мало засобів для досягнення цих цілей в 2030-х роках, проте NASA відкидало це і продовжував заявляти про майбутню подорож на Марс. Однак тепер, схоже, і воно погодилось, що ресурсів і коштів - недостатньо.

"Вхід в атмосферу планети, спуск і посадка - величезний виклик для нас на Марсі", - описав складності програми Герстенмайер.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що американська компанія-стартап Moon Express представила дизайн місяцеходу MX-1E місткістю до 30 кг корисного навантаження. Запуск апарата на Місяць запланований на кінець 2017 року.