ua en ru

Порушення на парламентських виборах в Україні не вплинуть на їх легітимність, - CIS-EMO

Порушення на парламентських виборах в Україні не вплинуть на їх легітимність. До такого висновку прийшли експерти місії зі спостереження за виборами CIS-EMO, повідомляє прес-служба організації. Сьогодні місія представила свій другий звіт, в якому проаналізовані 359 отриманих і перевірених місією порушення.

В цілому місія CIS-EMO зробила висновок про те, що порушення на українських виборах є і їх кількість ближче до дня виборів буде збільшуватися, проте в даний час говорити про те, що ці порушення вплинуть на легітимність виборів, некоректно.

За результатами обробки даних місія CIS-EMO провела типологизацию порушень і зробила попередні висновки про відповідність виборів народних депутатів в Україні стандартам Копенгагенської наради НБСЄ 1990 р.

Спостерігачі ставлять перед собою завдання зрозуміти, наскільки ті чи інші порушення дійсно впливають на фактичне волевиявлення народу України. Так, на думку координатора місії CIS-EMO Дмитра Єфімова, виборець, який вирішив продати власний голос, таким чином лише демонструє свою свободу волі.

"Нам важливо не тільки і не стільки підсумувати кількість порушень, скільки вивести загальні закономірності голосування", - заявив головний науковий консультант CIS-EMO Станіслав Бишок. "Часто доводиться спостерігати, як представники різних моніторингових структур з досить обмеженою кількості фактичного матеріалу виводять далекосяжні висновки, не завжди коректні з наукової точки зору", - підкреслив Бишок.

До переходу від морально-оціночних суджень про вибори до суворих математичних моделей, які дозволяють побачити реальну картину впливу тих чи інших виборних порушень на кінцевий результат волевиявлення громадян, закликав директор місії CIS-EMO Олексій Кочетков. Для цього місією розроблений математичний апарат, який буде презентовано 25 жовтня. "Особливістю пропонованої нами моделі є те, що її може застосувати кожен охочий для того, щоб переконатися в отриманих результатах або спростувати їх", - додав Кочетков.

Порушення на парламентських виборах в Україні не вплинуть на їх легітимність, - CIS-EMO

З діаграми видно, що найбільша кількість порушень пов'язана з організацією провокацій проти колег по виборчому округу (17,6%), використання адміністративного ресурсу (13,0%), використання службового становища (12,2%), а також з прямим підкупом виборців (12,6%). Трохи менше порушень ставляться до отримання преференцій у виборчих комісіях (10,3%) і поширенню АПМ в недозволених місцях (9,2%). Місія відзначає, що частка таких серйозних порушень, як безпосередній тиск на виборчу комісію, фізичний вплив на кандидата або обман ЦВК все-таки мало - відповідно (1,1, 0,3 і 2,8%). Також важливо, що особливо небезпечні порушення прав людини також нечисленні і складають всього 2,7%.

Порушення на парламентських виборах в Україні не вплинуть на їх легітимність, - CIS-EMO

З діаграми видно, що основну кількість порушень, про які повідомлено в місію, припадає на кандидатів по мажоритарних округах (63,6%). Провідні політичні партії подали досить рівну кількість заяв про порушення: Партія регіонів (9,2%), "Удар" (8,9%), ВО "Батьківщина" (12,3%), "Свобода" (4,6%). Незначна кількість порушень була подана по лінії КПУ (1,9%) і Партії Наталії Королевської "Україна - Вперед!" (0,8%). Таким чином, можна зробити висновок про те, що провідні політичні сили на рівних працюють з виявлення порушень виборчого законодавства.

Порушення на парламентських виборах в Україні не вплинуть на їх легітимність, - CIS-EMO

Діаграма наочно показує, що основні порушення здійснюються саме кандидатами по мажоритарних округах, які формально не заявили про свою приналежність до певної партії (68,6%). На другому місці за кількістю зафіксованих порушень знаходиться Партія регіонів (24,1%). Її "успіх" аналітики місії пов'язують з феноменом "партії влади", яка перебуває під жорстким тиском опозиційних сил. Як показав досвід спостережень місії, саме порушення "партій влади" притягують до себе увагу як ЗМІ, так і поверхневих спостерігачів, які іноді не намагаються заглянути в глиб проблеми. Третє місце в рейтингу порушників займає ВО "Батьківщина", що набрала 3,8%. Результати інших партій настільки малі, що знаходяться за межею оцінок.

Порушення на парламентських виборах в Україні не вплинуть на їх легітимність, - CIS-EMO

Основним порушенням є провокації проти колег на території виборчого округу (18,4%), отримання преференцій у виборчих комісіях (14,0%) і безпосередній підкуп виборців (14,0%). Можливі варіанти використання службового становища (10,6%) і адміністративного ресурсу (11,1%). При цьому місія відзначає, що випадки використання адміністративного ресурсу традиційно рівно розподіляються між західними та східними областями країни, в яких сильні відповідно "Партія регіонів" і опозиційні сили.

Нагадаємо, вибори до ВР відбудуться 28 жовтня 2012 р.