ua en ru

"Народний фронт" пішов з засідання Ради через паливо Курченка

"Народний фронт" пішов з засідання Ради через паливо Курченка Фото: Верховна Рада

НФ пішов з засідання Ради після відмови коаліції передати Міноборони паливо Курченка

Фракція "Народний фронт" залишила сесійну залу Верховної Ради України у знак протесту проти відмови коаліційних фракцій "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч" та "Батьківщина" підтримати включення до порядку денного проекту закону № 2011а про передачу Міністерству оборони заарештованого палива опального українського бізнесмена Сергія Курченка, близького до колишнього Президента України Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, під час пленарного засідання заступник голови фракції "Народний фронт", голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський закликав колег по коаліції підтримати включення у порядок денний сесії законопроект № 2011а "Про внесення зміни до Прикінцевих положень закону України "Про державний бюджет України на 2015 р." (щодо особливостей правочинів із заарештованим у кримінальному провадженні майном, що виступає речовими доказами у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню)".

"Шановні колеги, для того, щоб бойовий пілот мав належну підготовку, треба, щоб він налітав мінімум 100 годин. Це 300 т авіаційного керосину. Для того, щоб наші бойові частини проходити навчання та бойове злагодження треба потратити 1 тис. т дизельного палива. У нас на сьогодні дефіцит бюджету Міністерства оборони порядку 7 млрд грн. Для того, щоб хоч частково зняти цей дефіцит, ми вийшли з ініціативою арештоване паливо Курченко (Сергія Курченка, опального українського бізнесмена близького до колишнього Президента України Віктора Януковича - ред.) державною компанією УТНП на безоплатні основі Міністерство оборони України", - заявив Сергій Пашинський.

Проте за включення цього законопроекту у порядок денний проголосували лише 143 нардепів при 226 мінімально необхідних. Зокрема, цей законопроект не підтримали нардепи з коаліційних фракцій "Блок Петра Порошенка" (за 29 з 144 нардепів) ,"Самопоміч" (за 20 з 31 депутата) та "Батьківщина" ( позитивно не проголосував жоден з 19 парламентарів).

Також парламент відмовився включити до порядку денного проекту закону №2086а "Про внесення змін до закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" щодо забезпечення безперервності ліцензування та захисту економічних інтересів держави", за що проголосувало найбільше 208 нардепів.

"Народний фронт" пішов з засідання Ради через паливо Курченка

(Фото РБК-Україна. Фракція "Народний фронт" залишила сесійний зал)

"Те, що тільки що відбулось у залі - це ганьба парламенту і ганьба нашої коаліції. На жаль, ми ще раз засвідчили, що впливи олігархів курченків, фірташів, льовочкіних на українську політику так і лишаються. Фракція "Народного фронту" в повному обсязі зараз знаходиться на своїх робочих місцях, ми підтримуємо усі законопроекти коаліції, але те, що ми зараз побачили - це просто виклик існуванню нашої коаліції... На сьогоднішній день робота, на жаль, зірвана, і ми не бачимо можливості більше приймати у цьому шоу участі",- заявив Пашинський.

Разом з тим Пашинський призвав у наступний вівторок поставити голосування за це питання першими у порядку денному.

Нагадаємо, у Міноборони розраховують отримати паливо Курченка.