ua en ru

Нардепи знову пропонують батькам вільно обирати мову навчання дошкільнят та планують відкривати дитсадки в селах на базі шкіл

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 9714-1 від 2 лютого 2012 р ініційований народними депутатами, членами комітету ВР з питань освіти і науки Сергієм Барановим-Мохортом (ПР), Віталієм Курило ("Реформи заради майбутнього"), Катериною Самойлик (КПУ) про внесення змін до закону України "Про дошкільну освіту" (щодо організації навчально-виховного процесу). Текст законопроекту оприлюднений на офіційному сайті ВР.

Крім того, що відповідний законопроект повторює норми проекту закону ініційованого Максимом Луцьким № 9714, тобто пропонує доповнити статтю 10 закону "Про дошкільну освіту" пунктами, які надають батькам право вибирати на якій мові будуть вчиться їх діти в дошкільних навчальних закладах.

Також проект закону пропонує уточнити вікову періодизацію дошкільнят: немовляти (до 1 року), ранній вік (від 1 до 3 років) і дошкільний вік (від 3 до 6 (7) років). Дошкільний вік, в свою чергу, ділиться на молодший дошкільний (від 3 до 4 років), середній дошкільний (від 4 до 5 років), старший дошкільний (від 5 до 6 (7) років). Законопроектом уточнюється, що: "від сплати за харчування дитини звільняються батьки або особи, які їх замінюють, у сім'ях, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував прожиткового мінімуму, а також батьки або особи, які їх замінюють , діти яких досягли старшого дошкільного віку (від 5 до 6 (7) років) ".

Варто зазначити, що відповідний документ, в разі його прийняття, дасть можливість, у селах і селищах, де відсутні спеціально побудовані окремі приміщення, дошкільні навчальні заклади (групи), відкривати такі групи
на базі загальноосвітніх навчальних закладів з правом безоплатного користування приміщеннями, обладнанням або в пристосованих приміщеннях.

Крім того, законопроект передбачає, що в дошкільних навчальних закладах, незалежно від кількості груп та їх дітей обов'язково забезпечується медичне обслуговування дітей.