ua en ru

Рада відправила на доопрацювання закон про безкоштовне приєднання до інженерних мереж

Рада відправила на доопрацювання закон про безкоштовне приєднання до інженерних мереж Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Очікується, що реалізація новації суттєво підвищить інвестиційну привабливість України

Верховна Рада України відправила на доопрацювання у профільний комітет законопроект №6671 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промисловості інвестиційної діяльності, захисті та гарантуванні прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності" щодо безоплатного приєднання до інженерних мереж, передає кореспондент РБК-Україна.

Таке рішення з другої спроби підтримали 228 нардепів.

Очікується, що реалізація новації суттєво підвищить реальну інвестиційну привабливість України, оскільки зменшить інвестзатрати шляхом усунення корупційної складової, непрозорості, бюрократії і надмірних вкладень, штучно нав'язуються інвесторам монополістами.

Проектом закону пропонується внести зміни до законодавчих актів України для кардинальної зміни моделі підключення до інженерних мереж (електро-, тепло-, водо-, газо- постачання та інших) суб’єктами надання технічних умов й запровадження повної прозорості та загальнодоступності проектної та іншої технічної документації.

Зокрема, пропонується впровадити новий алгоритм підключення до інженерних мереж суб’єктів надання технічних умов (електро-, тепло-, водо-, газо- постачання та інших).

Рада відправила на доопрацювання закон про безкоштовне приєднання до інженерних мереж

Нагадаємо, у жовтні минулого року даний законопроект підтримало Міністерство економіки і торгівлі.

Як писало РБК-Україна раніше, Кабінет міністрів України дозволив співвласникам будинків самостійно встановлювати лічильники теплової енергії та водопостачання, затвердивши механізм інформування власників.

Зокрема, співвласники багатоквартирних будинків повинні бути проінформовані про намір установки (не менше ніж за два місяці), вартості лічильника і проектні роботи. У той же час їм надається право самостійно встановлювати прилади обліку і жодного узгодження від монопольних компаній для цього не потрібно. Передбачається, що це прискорить процес встановлення лічильників, які в подальшому будуть сприяти економії споживання енергоресурсів і водопостачання.