ua en ru

Нардепи пропонують встановити 24 квітня днем ​​пам'яті жертв геноциду вірменського народу

У Верховній Раді (ВР) України зареєстровано проект постанови № 2254а про визнання геноциду вірменського народу. Ініціаторами проекту постанови виступили народні депутати Арсен Аваков ("Батьківщина") та Вілен Шатворян (Партія регіонів). Текст документу опубліковано на офіційному сайті ВР.

Згідно з проектом постанови "Верховна Рада України, керуючись положеннями Конвенції ООН про попередження злочину геноциду і покарання за нього; вшановуючи пам'ять численних жертв організованого і масового знищення вірмен на території Османської імперії в 1915-1922 роках; співчуваючи вірменському народу; засуджуючи політичний режим, що санкціонував масові вбивства за расовою і релігійною ознаками, постановляє:

Визнати масові знищення вірмен в 1915-1922 роках в Османській імперії геноцидом вірменського народу.

Днем пам'яті жертв геноциду вірменського народу встановити 24 квітня".

"Питання геноциду є досить важливим на міжнародному рівні. Актуальне воно і для України. Для більш півмільйонної вірменської діаспори, що проживає в Україні, багатовікові культурно-історичні зв'язки, які сходять до епохи Київської Русі, тематика геноциду і питання його визнання залишаються проблемами виняткове значення. Український народ, який і сам випробував трагедії голодомору 1932-1933 років, що не залишатися осторонь від цього питання.

З урахуванням викладеного, з метою засудження та попередження подібних злочинів у майбутньому, а також для вшанування пам'яті жертв зазначених трагічних подій, пропонується визнати геноцид 1915-1922 років на державному рівні", - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови.

Планується, що постанова набуде чинності з моменту його прийняття.

Читайте також: У Раді зареєстровано проект постанови про визнання геноциду вірмен.