ua en ru

Нардепи пропонують обкласти податком доходи нерезидентів від послуг з інжинірингу, фрахту та плату за простій

Позафракційні народні депутати Ігор Єремеєв, Олександр Доній, Степан Івахів, Віктор Тимошенко та ін. пропонують обкласти податком на прибуток доходи, отримані нерезидентами від послуг з інжинірингу, фрахту, плати за простій та ін. Про це йдеться в проекті закону України № 3593"Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розширення об'єктів та бази оподаткування податком на прибуток", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект пропонує внести доповнення до стаття 160 Податкового кодексу України які визначає, що доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються за ставкою 6% у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів.

А саме: доходи від послуг з інжинірингу; фрахт, плата за простій, відшкодування понесених перевізником втрат, пов'язаних із виконанням договору фрахту; винагорода за буксирування судна чи плавучого об'єкту на певну відстань або буксирування його протягом певного часу, чи для виконання маневру (морське або річкове буксирування); винагороду за ввід у порт або вивід із порту суден та інших плавучих об'єктів, виконання маневрів судна, що буксирується, швартовних та інших операцій у портових водах (портове буксирування); винагорода за буксирування одним судном (буксиром) іншого судна або іншого плавучого об'єкту з одного порту до іншого (міжсортове буксирування).

"Прийняття проекту сприятиме розширенню об'єктів та бази оподаткування, з урахуванням інтенсивності руху та перевезень у портах м. Одеса, Іллічівськ, Миколаїв, Южний (порт Южний (30 км від Одеси), Херсон, Скадовськ, Севастополь, Феодосія, Керч, Бердянськ, недопущенню виникнення колізії у законодавстві та виникнення судових спорів, додатковому надходженню податку на прибуток", - йдеться у пояснювальній записці до документу.