ua en ru

Нардепи перенесли голосування за створення Криму вільної економічної зони

Народні депутати перенесли голосування за законопроект № 4032а

Народні депутати перенесли голосування за законопроект № 4032а "Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" у другому читаннні. Під час сигнального голосування документ підтримало всього 177 нардепів.

Нагадаємо, в першому читанні цей законопроект був підтриманий народними депутатами 19 червня 2014 р. За відповідне рішення тоді проголосував 241 нардеп.

Даний законопроект пропонує внести доповнення у перехідні положення Податкового кодексу України, згідно з яким "на тимчасово окупованій території України відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються законом України "Про податковий та митний контроль у вільній економічній зоні Криму та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій частині території України", з урахуванням закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Проектом пропонується створити спеціальну вільну економічну зону у межах півострову Крим терміном на 10 років, визначити особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій частині території України, а також врегулювати окремі відносини між фізичними та юридичними особами, які знаходяться на території вільної економічної зони Криму та за її межами
Як зазначається у законопроекті, цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та втрачає чинність з моменту повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України за умови попереднього і повного відшкодування збитків, нанесених внаслідок такої тимчасової окупації, у тому числі моральних збитків примусово переміщених осіб.

Згідно з пояснювальною запискою, цей проект закону спрямовано на збільшення капіталізації та збереження дохідності юридичних осіб, евакуйованих з тимчасово окупованої території, а також для підтримки рівня життя громадян, добровільно або примусово евакуйованих з тимчасово окупованої території.