ua en ru

Нардепи: Норма про гендерну квоту може забезпечити рівноправну участь жінок у політпроцесі

Норма про гендерне квотування може забезпечити рівноправну участь жінок у прийнятті політичних рішень. Про це йдеться у заяві міжфракційного об'єднання "Рівні можливості", співголовами якого є народні депутати Олена Кондратюк, Марія Іонова, Лілія Гриневич та Альона Бабак.

"Народні депутати України - члени МФО "Рівні можливості" звертаються до лідерів політичних партій і всіх учасників виборчого процесу, які беруть участь у виборах в місцеві органи влади в жовтні 2015 року із закликом неухильно дотримуватися виконання статті 4 Закону України "Про місцеві вибори". Ця стаття містить в тому числі і норму про 30% представництво кандидатів протилежної статі, яка значною мірою покликана забезпечити рівноправну участь жінок і чоловіків в якості кандидатів на виборах", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, в об'єднання постійно надходять скарги від виборців і громадських активістів про те, що на тренінгах для членів виборчих комісій розповідається про те, що ця норма має рекомендаційний характер, що в свою чергу призводить до порушення чинного законодавства під час реєстрації кандидатів ТВК від партій-порушниць для участі у виборах.

"Члени об'єднання вважають неприпустимими будь-які заяви про те, що нібито ці норми мають лише рекомендаційний характер і підкреслюють, що закон потрібно виконувати в повному обсязі. Подібні заяви МФО "Рівні можливості" розцінює як зневагу до українського законодавства, за яку порушники повинні понести відповідальність", - наголошується у зверненні.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року, коли Верховна Рада України у другому читанні і в цілому прийняла новий закон України "Про місцеві вибори", вперше в закон була внесена європейська норма щодо обов'язкового представництва в списку кандидатів не менше 30 % представників однієї статі.

Введення гендерної квоти була високо оцінена українськими і зарубіжними експертами, міжнародними організаціями, а також представниками Ради Європи. Гендерне квотування як тимчасовий захід є частиною політики рівних прав і можливостей, а, отже, важливою умовою європейської інтеграції України і виконання взятих на себе Україною міжнародних зобов'язань. Українські та міжнародні експерти також переконані, що ця норма буде сприяти оновленню політичних партій, залученню до їх лав соціально активних жінок, сприятиме позитивним процесам розширення політичних партій за рахунок громадських активістів.

Об'єднання закликає лідерів та членів політичних партій, а також всіх учасників виборчого процесу забезпечити не менше 30% представників однієї статі серед кандидатів від кожної політичної партії на місцевих виборах. Виконавши норму про гендерну квоту, політичні сили тим самим продемонструють повагу до європейських цінностей рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

"Більшість міжнародних та українських експертів відзначають, що якщо норма про 30% представництві буде виконана належним чином, склад міських і обласних рад може якісно змінитися за рахунок обрання більшої кількості жінок-депутатів. Це в свою чергу допоможе посилити позиції жінок на рівні місцевих громад і надалі буде сприяти зміні застарілих уявлень про ролі жінок в політиці. Тому сумлінне виконання політичними силами норми про гендерне квотування може стати дійсно важливим кроком до більш рівноправної участі жінок у прийнятті політичних рішень", - йдеться в повідомленні.