ua en ru

Нардепи назвали діючу політику Міненерго знущанням над вугільною галуззю

Нинішня політика Міністерства палива та енергетики - це знущання над вугільною галуззю. Таку думку висловив народний депутат Олег Мусій під час пікету шахтарів під Кабінетом міністрів України в середу, 28 січня.

За словами нардепа, міністр енергетики Володимир Демчишин може встановити фіксовану ціну на вугілля, але не робить цього. "Він пообіцяв у присутності п'яти народних депутатів, двох керівників областей, керівників профспілок, керівників "Львіввугілля", "Волиньугля", вугільних підприємств сходу країни на нараді два тижні тому, зафіксувати ціну в 1250 грн за тонну вугілля. І не виконав свою обіцянку. Замість цього він продовжує закуповувати вугілля за кордоном за 100 дол. за тонну. Ви уявіть собі: платити закордонним шахтарям за 100 дол., а це майже 2000 грн, а нашим давати по 840 грн! Це що, не знущання над вугільною галуззю?". Мусій заявив, що нардепи будуть вимагати встановлення справедливих цін на вугілля.

Нардеп Сергій Сажко також повідомив, що він разом з групою народних депутатів зустрівся з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і передав йому вимоги гірників. О 14.00 розпочалася зустріч прем'єра з делегацією профспілкових лідерів і групою народних депутатів.
"Ми повинні зупинити вбивчу політику Міненерго щодо вугільної галузі та теплогенерації. Я сам з Донбасу, багато років пропрацював на ТЕС і можу з упевненістю сказати, що так погано, як зараз, не було ніколи. Шахти і генерація працює на межі, люди виходять на роботу буквально під кулями. І в цей складний для всіх нас час шахтарів та енергетиків позбавляють державної підтримки", - підкреслив він.

Сажко зазначив, що Міненерго і НКРЭКУ встановили тариф на теплогенерацію - 72 коп за кв/год, а в Росії закуповують електроенергію за 86 коп. Причому імпорт поставили в пріоритет перед українськими виробниками. "Річний контракт на імпорт електроенергії з Росії обійдеться в 9-10 млрд грн. У той же час в цьому році скоротили дотації вугільної галузі на 10-12 млрд. Виходить, що забрали у наших шахтарів і віддали росіянам". Депутат розповів, що в січні, коли почався імпорт електроенергії з Росії, ТЕС недозакупили більше 100 тис. тонн українського вугілля марки "Г". При цьому 4 млн тонн антрациту лежить на складах Донбасу. Борги із зарплат на державних шахтах ростуть, тому що ДП "Енергоринок" не платить генерації, з-за цього шахтарі не отримують заробітну плату. ГК "Енергоринок" повинен генеруючим підприємствам України 16,3 млрд грн. "Міненерговугілля нічого не робить, щоб відновити платежі", - заявив нардеп.

Депутати вважають, що бездіяльність або непрофесійні дії міністра енергетики остаточно зруйнують вугільну галузь і завдадуть непоправної шкоди всій енергетиці. "Проблеми вугільної галузі непрості, але потрібно розуміти, що не можна відкупитися від людей. Необхідно надати обґрунтовану програму реформування галузі, розуміти інвестиції, контролювати ефективність їх використання. Адже ми знаходимо гроші для придбання вугілля, електроенергії за високою ціною за кордоном. - вважає нардеп Едуард Мартовицький.

Він упевнений, що Демчишину нічого сказати шахтарям, крім декларацій. "Тому він і не вийшов до мітингувальників. А люди хочуть бачити і почути конкретику. Поки ж вони бачать, що за їх рахунок намагаються закрити дірки у бюджеті", - сказав народний депутат.

"15-го ми його запрошували його в Києві зустрітися з нами, але він (Демчишин прим. Ред.) відмовився від зустрічі", - зазначив голова Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин.

Нагадаємо, сьогодні близько 500 шахтарів під стінами Кабміну вимагали надання дотацій вугільній галузі.

Нардепи назвали діючу політику Міненерго знущанням над вугільною галуззю