ua en ru

Нардепів притягнуть до антикорупційної експертизи законопроектів

Народні депутати України спільно з експертами по боротьбі з корупцією будуть проводити експертизу всіх проектів законів на предмет наявності коррупциногенной складової. Про це на засіданні комітету з питань боротьби з корупцією заявив глава комітету Єгор Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми вирішили, що серед членів комітету будуть розподілятися проекти законів, подані на розгляд парламенту, на предмет наявності коррупциногенной складовою... На сьогоднішній день великий вал проектів законів у парламенті, які необхідно аналізувати на предмет коррупционогенных факторів. Але експерти секретаріату комітету просто не справляються з такою кількістю проектів законів, які необхідно проаналізувати. Тому є пропозиція, щоб безпосередньо народні депутати залучалися також до експертизи проектів законів", - заявив Соболєв.

У той же час завідувач секретаріату комітету Юрій Сорочик зазначив, що експертам комітету дається 21 день для того, щоб розписати проекти законів серед експертів, вивчити їх, провести експертизу і дати оцінку.

"Є доручення глави комітету, де на того чи іншого депутата будуть розписані 3-4 проекту закону для експертизи на предмет коррупционногенного фактора. Проекти законів розподілені в довільному порядку, щоб не було елементів лобізму. Нардепи будуть аналізувати, представляти свої оцінки тих чи інших проектів законів, потім представляти свої оцінки, доводити наявність або відсутність коррупциногенных факторів", - сказав Сорочик.

У свою чергу, член комітету і депутат фракції БПП Віктор Чумак висловив застереження, що народні депутати не можуть одноосібно виступати експертами в оцінці коррупциногенных ризиків проектів законів.

Однак Соболєв зазначив, що експертна оцінка того чи іншого проекту закону буде здійснюватися спільно експертами секретаріату комітету та народних депутатів. Тому застереження щодо участі безпосередньо нардепів в експертизі проектів законів не мають підстав.

Нагадаємо, раніше даний комітет рекомендував Раді надати громадянам право подавати в суд на корупціонерів зі своїми видеофактами.