ua en ru

Нардеп зареєстрував у ВР законопроект про звільнення від кримінальної відповідальності учасників Євромайдану

Позафракційний народний депутат Сергій Міщенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 3873 "Про звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які були учасниками мирних зібрань, що відбувалися з 21 листопада по 1 грудня 2013 р.". Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

Текст законопроекту наразі на сайті ВР відсутній.

Як пише "Комерсант-Україна", в документі пропонується встановити підстави для звільнення від кримінальної відповідальності, доповнивши ст. 48 Кримінального кодексу наступною нормою: "особи можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності у випадку, якщо щодо вчинених ними дій прийнятий окремий закон".

"Крім того, я пропоную конкретний механізм для декриміналізації учасників Евромайдана: законопроект використовує положення Кримінального процесуального кодексу, згідно з якими прокурор подає судді клопотання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності, після чого суд може прийняти відповідне рішення", - пояснив виданню Міщенко.

У законопроекті народний депутат пропонує поіменно перелічити всіх громадян, з яких повинні бути зняті звинувачення.

Як відомо, 19 грудня 2013 р. парламент прийняв закон про звільнення від відповідальності учасників акцій протесту, однак суди відмовилися його виконувати, пославшись на відсутність механізму реалізації закону.

Нагадаємо, як учора заявив голова Верховної Ради Володимир Рибак, Генеральна прокуратура України підготувала рекомендації, що конкретизують статті, за якими суди повинні розглядати справи учасників Євромайдану.

"Я направив листа генеральному прокурору... Він чітко дав відповідь, що цей закон був більше політичними рішенням. Суди не мають статей для винесення рішень про звільнення людей. Генеральна прокуратура України надала лист, де рекомендувала статті, які потрібно передбачити для звільнення людей з в'язниць, хто там ще сидить", - заявив Рибак.

Спікер зазначив, що на основі рекомендацій ГПУ підготовлений документ, де конкретизовані ті статті, по яким можна проводити амністію учасників акцій протесту з 30 листопада по 26 грудня 2013 р.