ua en ru

Нардеп вважає заклик звільнити Тимошенко в обмін на євроінтеграцію незаконним впливом на владу України

Народний депутат від Партії регіонів Василь Кісельов вважає заклик звільнити з ув'язнення екс-прем'єра Юлію Тимошенко в обмін на євроінтеграцію незаконним впливом на владу України.

Кисельов додав, коментуючи нещодавні висловлювання європейських політиків і нардепа від "Батьківщини" Григорія Немирі про те, що свобода Тимошенко - це одна з головних перешкод на шляху інтеграції України в ЄС, що спікер Верховної Ради Володимир Рибак, а також депутатський корпус, повинні звернути увагу на заяву голови парламентського комітету з питань євроінтеграції Григорія Немирі про те, що Україна має шанс на європейське майбутнє лише за умови звільнення політв'язнів.

"Це яскравий приклад подвійних стандартів, коли до своїх чиновникам європейці застосовують санкції, штрафують, саджають у в'язницю, а в нашій ситуації використовують підхід суто виборчий. Вони намагаються силовим способом домогтися свободи для Тимошенко. Але треба розуміти, що суд - це вища інстанція. Суд визначив, що вона винна. Те, чим займаються їхні політики - це незаконний вплив на владу України з тим, щоб випустити на волю Тимошенко. Це неправильно. Заяви Григорія Немирі в цьому контексті - це інформація для роздумів і для Рибака, і для депутатів - а чи треба тримати такого голови комітету, який шкодить іміджу України і підіграє Заходу, займаючись шантажем: або випускайте Тимошенко, або Євросоюз вас не прийме. Немиря повинен понести за це відповідальність ", - заявив Василь Кисельов.

Тим часом, народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук'янов вважає, що висловлювання європейських політиків не висловлюють єдину позицію офіційного Брюсселя. "Якщо буде доходити до такого абсурду, то можна поставити умову: випустити всіх кримінальників на свободу і тоді нас приймуть до Євросоюзу. Але якби нам таку умову поставили, а ми б його виконали, думаю, що в ЄС нас однозначно не взяли б. Будь-які політики на Заході можуть відображати свою точку зору, власне, як і наші політики. І дуже важливо, щоб це була не чиясь окрема позиція, наприклад, пана Немирі, а загальна і консолідована позиція Євросоюзу. Якщо ЄС вважає, що Україна готова вступити в нього, але для цього треба випустити Тимошенко, думаю, в цьому випадку її можна було б пробачити, помилувати. Але на сьогоднішній день такої позиції немає і в цьому вся проблема", - заявив народний депутат.

Нагадаємо, 18-19 квітня в Києві пройшов шостий форум "Безпека в небезпечному світі", в якому взяли участь, в тому числі і європейські політики. У контексті підписання угоди про асоціацію України з ЄС деякі з них відзначали: свобода Юлії Тимошенко є головною умовою інтеграції нашої держави до Євросоюзу. Зокрема, з подібними заявами виступили віце-президент Європейської народної партії Яцек Заріуш-Вольські і старший співробітник інституту Брукінгса, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер. голова парламентського комітету з питань європейської інтеграції Григорій Немиря підтримав відповідні тези європейських колег.