ua en ru

Нардеп пропонує заборонити родичам та правоохоронцям бути понятими при обшуку

Народний депутат від фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко пропонує на законодавчому рівні заборонити родичам потерпілого чи підозрюваного, а також представникам правоохоронних органів виступати у якості понятих при обшуку. Про це йдеться у законопроекті №3421 "Про внесення змін до статті 264 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо вимог до понятих", текст якого оприлюднений на сайті Верховної Ради України.

Так, документ пропонує внести зміни в статтю 264 Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП), згідно з якими "понятими не можуть бути потерпілий, родичі потерпілого та особи, щодо якої провадиться особистий огляд, посадові особи правоохоронних органів, а також особи, що зацікавлені у справі".

Згідно з законопроектом, поняті, що були присутні при обшуку, повинні засвідчують своїми підписами відповідність записів у протоколі виконаним діям. Зауваження понятого з приводу проведених дій підлягають обов'язковому занесенню до протоколу.

Як зазначає автор законопроекту, згідно зі змістом чинної редакції КУпАП, понятим може бути будь-яка зацікавлена особа, посадова особа Служби безпеки України, органів внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, інших уповноважених органів, посадовими особами яких провадиться особистий огляд.

"За даними Генеральної прокуратури України опублікованими 8 жовтня 2013 р. у кожному другому регіоні України, працівниками міліції допускаються порушення прав дітей при їх доставлянні та адміністративному затриманні. Так, особистий огляд дітей та їх речей проводиться за участі лише одного понятого, понятих різної статі або взагалі без них. В окремих випадках у якості понятих залучаються працівники органів внутрішніх справ", - зазначає автор законопроекту.

Запропоновані зміни покликані встановити вимоги до осіб, які можуть бути понятими.