ua en ru

Нардеп пропонує замінити планові податкові перевірки подачею звітів аудиторських фірм

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 10270 від 26 березня 2012 р. ініційований народним депутатом від Партії регіонів про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо аудиту податкової звітності). Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Законопроект передбачає заміну планових податкових перевірок подачею звітності, підтвердженої аудиторськими компаніями, які відібрані Державною податковою службою України (ДПСУ).

Проект закону пропонує ввести практику щодо можливості заміни планових перевірок дотримання податкового законодавства платниками податків, які добровільно розкрили інформацію, що міститься в податкових звітах незалежним аудиторським фірмам, і подали такі податкові звіти разом з аудиторськими висновками в податкову інспекцію за місцем реєстрації, за винятком випадків, коли такі платники податків включаються в план перевірок за результатами оцінки платника податків за категоріями високих ризиків.
При цьому, аудит податкової звітності залишається ініціативним з боку платників податків, які самі приймають рішення про його застосування.

Крім того, такий звіт повинен бути підготовлений однією з аудиторських компаній, включених до спеціального реєстру ДПС за рекомендацією Аудиторської палати.