ua en ru

Нардеп пропонує ввести кримінальну відповідальність за пропаганду гомосексуалізму, спрямовану на дітей

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований законопроект № 10290 ініційований народним депутатом від Партії регіонів про заборону спрямованої на дітей пропаганди гомосексуалізму.Текст законопроекту оприлюднений на офіційному сайті ВР.

Законопроект пропонує заборонити пропаганду гомосексуалізму спрямовану на дітей. При цьому, передбачається заборона на поширення інформації про гомосексуалізму ЗМІ.

Згідно з текстом законопроекту пропаганда гомосексуалізму, яка спрямована на дітей, може проявлятися в наступних формах:
- проведення мітингів, парадів, акцій, пікетів, демонстрацій та інших масових зібрань, які і / або виражаються в умисному поширенні будь позитивної інформації про гомосексуалізм, що може негативно вплинути на фізичне і психічне здоров'я, моральний і духовний розвиток дітей;

- проведення навчальних уроків, тематичних бесід, інтерактивних ігор, виховних годин, факультативів, інших заходів навчального характеру на тему гомосексуалізму або донесення дитини (дітей) як окремого, так і в рамках навчальних заходів, інформаційного повідомлення про гомосексуалізм;
- поширення в засобах масової інформації повідомлень, статей про гомосексуалізм або закликів в будь-якій формі в гомосексуального способу життя, що може негативно вплинути на фізичне і психічне здоров'я, моральний і духовний розвиток дітей;
- поширення в загальноосвітніх навчальних закладах інформації в будь-якій формі про гомосексуалізм або закликів до сексуального образу життя, що може негативно вплинути на фізичне і психічне здоров'я, моральний і духовний розвиток дітей.
На думку автора законопроекту, не є пропагандою гомосексуалізму популяризація ідей толерантності по відношенню до осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації, а також проведення мітингів, демонстрацій та інших масових заходів за права осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Крім того, законопроект вносить відповідні зміни до інших законодавчих актів України.

Так, згідно зі змінами, що вносяться до Кодексу про адміністративні правопорушення, спрямована на дітей пропаганда гомосексуалізму, яка може негативно відобразитися на фізичному і психічному здоров'ї дітей, їх моральному і духовному розвитку, згідно з документом, тягне покарання у вигляді штрафу в розмірі до 1 тис. 700 грн для громадян та 1,7 тис. грн -8,5 тис. грн - для юридичних осіб.

Пропаганда, яка може мати такі ж наслідки, але виражається в публічній демонстрації гомосексуального способу життя і гомосексуального поведінки - штраф від 8,5 тис. грн до 11,9 тис. грн.

Також, Кримінальний кодекс України пропонується доповнити статтею, про те що кримінальна відповідальність настає в разі повторення протягом року відповідних правопорушень. В такому випадку, передбачає арешт до 3 років або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Відзначимо, в Україну була скасована кримінальна відповідальність за одностатеві відносини в 1992.