ua en ru

Нардеп від ПР пропонує скоротити кількості податків та зборів з 22 до 9

Народний депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко пропонує замінити збір на розвиток виноградарства і хмелярства підвищенням ставки акцизного податку на етиловий спирт та алкогольні напої ,а також включити до переліку підакцизних товарів природній газ та електроенергію. Про це йдеться в законопроекті № 3606 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення умов ведення бізнесу", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект передбачає скорочення кількості податків та зборів з 22 до 9 (збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності скасовується з 1 січня 2016 р.); скорочення кількості податкових декларацій з 115 до 26 на рік; скорочення кількості податкових платежів з 172 до 52 на рік; та усунення перекосів в адміністрування податку на додану вартість через скасування інституту податкових накладних та встановлення єдиних обов'язкових реквізитів первинних документів в цілях справляння ПДВ.

У тому числі, законопроект передбачає включення до переліку підакцизних товарів природного газу та електричної енергії (досвід ЄС), внаслідок чого скасовується збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію; підвищення ставки акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво, внаслідок чого скасовується збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Також документ передбачає реалізацію концепції екологічного оподаткування транспортних засобів, як пересувних джерел забруднення, шляхом справляння екологічного податку під час першої реєстрації транспортних засобів в Україні, внаслідок чого скасовується збір за першу реєстрацію транспортного засобу.

Законопроект також передбачає встановлення єдиного платежу за користування природними ресурсами (в тому числі земельними ділянками). Як зазначається, у складі рентної плати сконцентровано 7 податків і зборів, внаслідок чого скасовується: рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України; плата за користування надрами; плата за землю; збір за користування радіочастотним ресурсом України; збір за спеціальне використання води; збір за спеціальне використання лісових ресурсів.

Крім того, документ об'єднує спеціальні режими оподаткування в єдиному податку шляхом введення окремої групи платників єдиного податку - сільськогосподарських товаровиробників, внаслідок чого скасовується фіксований сільськогосподарський податок. Також базою оподаткування податком на майно, відмінне від земельної ділянки, визначено загальну площу об'єктів житлової нерухомості та скасовуються збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір.

"Метою законопроекту є покращення умов ведення бізнесу в Україні з одночасним підвищенням показників України в міжнародних рейтингах", - зазначає автор документа у пояснювальній записці.