ua en ru

Нардеп Москаль просить ГПУ порушити справу за фактом вбивства учасника Євромайдану

Нардеп Геннадій Москаль направив генпрокурору Віктору Пшонці звернення щодо обставин загибелі активіста Євромайдану Юрія Вербицького.

Народний депутат із фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль, який очолює тимчасову слідчу комісію (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування протиправних діянь під час масових акцій протесту, направив генеральному прокурору Віктору Пшонці звернення щодо обставин загибелі активіста Євромайдану Юрія Вербицького. Про це повідомляє прес-служба парламентарія.

За словами Москаля, тіло Вербицького було доставлено на судово-медичну експертизу 22 січня 2014 р.

Як наголошується в повідомленні, експерти встановили у загиблого 1963 р.н. цілий ряд тілесних ушкоджень:

- синець із забоєм м'яких тканин лівого передпліччя та закритий перелом лівої ліктьової кістки на межі середньої та нижньої третин; закрита травма грудної клітки; синець правої бокової поверхні тулуба з переходом на поперекову область праворуч; два синці грудної клітки зліва по передньо-пахвинній лінії; перелом тіла грудини в 4-му міжребер'ї із крововиливом в переднє середостіння; переломи ребер: зліва - 7,8 по навкологрудинній лінії ; 7,8,9,10 ребер - по середньо-ключичній з переходом на середньо-пахвинну; справа: переломи 6-го ребра по середньо-ключичній, 7,8 - по хребтовій лінії, 9,10 - по середньо-пахвинній, 11,12 - по хребтовій лінії;

- синець в області верхньої та нижньої повік правого ока із забійною раною верхньої повіки; синець із забоєм м'яких тканин на тильній поверхні правої кисті; садна із забійними поверхневими ранами передніх поверхонь обох гомілок;

- тілесні ушкодження у вигляді садна в області правого лобного бугра; синець в області верхньої та нижньої повік правого ока із забійною раною верхньої повіки; синець нижньої повіки лівого ока; садно кінчика носа; крововилив слизової оболонки верхньої губи зліва; синець у проекції правого кульшового суглобу по зовнішній поверхні; садно на боковій поверхні здухвинної кістки справа; множинні садна тильних поверхонь пальців обох рук.

"Враховуючи висновок судмедекспертів, повідомлення МВС України про те, що причиною смерті Юрія Вербицького стало переохолодження, абсолютно не відповідає його травмам. Виникає питання: як людина з такими ушкодженнями взагалі могла пересуватися? Злочинна група, яка по-звірячому побила Вербицького і залишила в лісосмузі на морозі, чудово усвідомлювала, що за таких травм людина вижити і пересуватися не зможе", - заявив Москаль.

У зв'язку із цим нардеп просить за даним фактом відкрити кримінальне провадження за статтею "замах на умисне вбивство". Крім того, в діях невідомих, які викрали Вербицького, вбачаються ознаки злочину, передбачені ст.255 Кримінального кодексу (створення злочинної організації), ст.127 КК (катування), ст.135 КК (залишення в небезпеці) і ст.146 КК (незаконне позбавлення волі або викрадення людини).

У цілому, Москаль просить витребувати дану справу з МВС і прийняти її до провадження Генпрокуратури, оскільки у ЗМІ поширюється інформація про причетність до цього злочину працівників підрозділів МВС, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Нагадаємо, 22 січня неподалік від м. Бориспіль Київської області було знайдено тіло Юрія Вербицького - активіста, зниклого разом з одним із координаторів Майдану Ігорем Луценком. У МВС повідомили, що Вербицький загинув від переохолодження.