ua en ru

Левус розкритикував законопроект "Опоблоку" щодо управління окремими територіями Донбасу

Законопроект "Про особливості управління окремими територіями Донецької та Луганської областей" (№4297), зареєстрований Опозиційним блоком, яким передбачається "створення в рамках України квазіреспублік" на окупованих територіях Донбасу, фактично узаконює федералізацію України з подальшим її розколом. Про це заявив представник фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Андрій Левус сьогодні під час брифінгу у парламенті.

Він зазначив, що цей законопроект передбачає створення так званого міжобласного територіального об’єднання "Донбас", якому пропонується надати право обирати там, фактично, самостійного президента, окремий парламент та уряд.


"Вони формуватимуть у себе так звану народну міліцію, призначатимуть собі службу безпеки і прокуратуру, вестимуть зовнішньополітичну діяльність", - заявив він.

У той же час Андрій Левус повідомив, що це не перша подібна ініціатива проросійських сил в Україні.

"Два тижні тому ми чули, що Віктор Медведчук має свій план по частковому поверненню окупованих територій Україні. Сьогодні ми бачимо, що закон внесений. Це не перший закон Медведчука. З його ініціативи також є законопроект про Порто-франко в Одесі", - додав він.

"Організація Медведчука "Антиукраїнський вибір" займається тим, що проголошують економічні автономії Дніпропетровської області, спеціальний статус регіону Слобожанщина і так далі. Всі ці заходи спрямовані на розчленування України. Ми звертаємося до правоохоронних органів і збираємо підписи депутатів під цим зверненням з вимогою арештувати Медведчука, заборонити його антидержавницьку організацію "Український вибір" з тим, щоб не допустити повторення сценарію "Русская весна-2", "Новоросії", сценарію реваншу проросійських кримінальних сил", - заявив Левус.

У свою чергу інший представник фракції "Народний фронт", голова Комітету ВР з питань культури і духовності Микола Княжицький звернув увагу на те, що "політична криза в країні, яку прем’єр-міністр Арсеній Яценюк абсолютно слушно назвав моральною кризою, спровокована не лише немудрістю політиків, але й зовнішнім втручанням".

"Ініціація нових виборів, дестабілізація в українській владі – безумовно, на руку агресору. Агресор підкріплюється ініціативами пана Медведчука, ініціативами різних антиукраїнських сил", - наголосив він.

За словами політика, "політична, культурна та моральна криза в суспільстві, підтримана Росією, яка в умовах своєї агонії як країна-агресор посилює свою пропаганду і дію своєї п’ятої колони не лише в Україні, але й в більшості країни Європи, які є нашими союзниками в цій боротьбі за сучасні європейські цінності, очевидно викликає в нас велике занепокоєння".

"Тому представники фракції "Народний фронт" та міжфракційного депутатського об’єднання "Наступ", яке ми створили, робитимуть все і закликатимуть українських політиків до мудрості, єдності та рішучих дій з відстоювання територіальної цілісності й цінностей України", - наголосив Княжицький.

Член фракції "Народний фронт" Сергій Висоцький під час брифінгу закликав український народ та тих політиків, яким не байдужа доля нашої держави, в цих складних умовах не забувати, хто є реальним ворогом України.

"На жаль, через два роки від початку російської агресії проти України ми забуваємо, хто є нашим справжнім ворогом. Справжній ворог – це не твій конкурент демократ чи проукраїнський політик з іншими поглядами. Це - російський агент, російський агресор, прокремлівський політик, якого купив Кремль для підривної діяльності в нашій державі", - зауважив він.

Крім того, народний депутат заявив, що він та його колеги з фракції "Народний фронт" по міжфракційному антиокупаційному об’єднанню "Наступ" готові боротися та "протягнути дружню руку допомоги всім народним депутатам та громадським активістам, які так само готові боротися з російською кремлівською агресією".