ua en ru

Нардеп: фірма PriceWaterHouse підвела прем'єра і президента своїм проектом ПК

Авторами проекту Податкового кодексу (ПК) є фірма PriceWaterHouse, яка придбала франшизу у відомої аудиторської компанії PriceWaterHouseCoopers. Про це заявив депутат фракції "Народний фронт" у Верховній Раді, член профільного комітету з питань податкової і митної політики Олександр Кірш.

Він назвав документ вкрай непрофесійним і "ворожим". "Кодекс, по-перше, був вкрай невчасно підготовлений - його потрібно було по закону підготувати за півроку до вступу в силу, а не "під ялинку", - зазначив депутат.

За його словами, документ "знищує економіку цілими кластерами, роблячи неможливим існування сільського господарства, якому залишається 25% від колишнього спецрежиму, знищує єдиноподатників, частина з яких буде платити в три рази більше, ніж раніше, робить абсолютно немислимим податок на нерухомість, під який підпадають навіть склади і житло".

"Ну і, звичайно, просто знущається над малим і середнім бізнесом в цілому, коли одночасно неможливо бути ні в малому, ні у середньому бізнесі, ні засновником, ні в сільському господарстві - йдеться просто про знищення економіки цілими пластами", - додав Олександр Кірш.

"Скажімо, 36% сумарний податок з дивідендів, 18% - податок на прибуток і 18% - прибутковий податок. Чи можемо ми собі представити більше знущання над інвесторами, ніж обов'язок їх платити з дивідендів 36%?", - аргументував депутат.

"Звичайно, це ворожий кодекс, який підготовлений вкрай непрофесійно", - вважає політик.

При цьому він повідомив, що автором документа є не Мінфін і не Мінекономіки. "Це робив PriceWaterHouse, самозванна фірма, яка привласнила собі назву відомої всьому світу компанії (PriceWaterHoouseCoopers), купивши франшизу", - пояснив депутат.

"До PriceWaterHouseCoopers вона, крім франшизи, не має ніякого відношення, і вже не вперше вона тиранить всю країну своїми кодексами. В цей раз знову - Мінфін і Мінекономіки не готували Податковий кодекс - просто самозванці з PriceWaterHouse дуже підвели і президента, і прем'єр-міністра вкрай непрофесійним Податковим кодексом", - резюмував Олександр Кірш.