ua en ru

Нардеп: через електронне адміністрування ПДВ великі підприємства будуть ухилятися від сплати цього податку

Система електронного адміністрування податку на додану вартість (ПДВ) вимагає негайного коригування, оскільки з підприємств усіх галузей вимиваються, а потім "заморожуються" на спецрахунках мільярди гривень оборотних коштів, заявили учасники Національного форуму з актуальних питань у сфері оподаткування, який відбувся у Торгово-промисловій палаті України.

Через недосконалість системи з моменту початку її роботи (1 липня 2015 року) ця сума перевищила 4 млрд грн, заявила Юлія Дроговоз, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП).

"Це сума, яка свідчить про вимивання грошей. І вона буде мати здатність накопичуватися. Це заморожені кошти, які не працюють ні на економіку країни, ні на економіку підприємств. На кого вони працюють, у мене велике питання", - зазначила Дроговоз.

Партнер компанії "ВТС Консалтинг" Олександр Шемяткін нагадав, що систему електронного адміністрування запускали для боротьби з податковими ямами і податковими ухильниками. Однак, замість цього, вона стала інструментом для знищення цілих галузей.

"Є галузі, в яких це все викликає загальний колапс. Всі, хто пов'язаний з комунальниками, енергетикою, оптовим ринком електроенергії - вони взагалі не можуть видати податкову накладну, тому що немає грошей для реєстрації. І всі решта по ланцюжку не можуть отримати кредит. Все стоїть. Чим це загрожує? Зупинкою всієї економіки. Тому що йдуть постійні нарахування штрафів", - зазначив Шемяткін.

На думку учасників круглого столу, незважаючи на те, що за задумом всі процеси в системі повинні відбуватися автоматично, нею керують конкретні особи. Цим, зокрема, можна пояснити безпідставне виключення багатьох підприємств з черги на повернення ПДВ.

"Злі, але поінформовані язики розповідають, що в тіло програми були внесені зміни, всупереч волі Верховної Ради, в результаті чого програма не реагує на цілий ряд платників. і цим повинні займатися СБУ і прокуратура", - вважає народний депутат Олександр Кірш.

За його словами, втручання відбувається не на рівні регіональних підрозділів ДФС, а безпосередньо з головного офісу фіскальної служби.

"Ручного втручання немає на місцях, воно залишилося лише через центр. Вирішує найвище керівництво, яке на зустрічі з вами не приходить. Воно вносить втручання в програму", - упевнений нардеп.

За його словами, найближчим часом великі підприємства спробують ухилитися від сплати ПДВ.

"Будуть гігантські підприємства з нульовою доданою вартістю або майже нульовий. Навколо них купа сателітів на єдиному податку, через які буде проходити весь прибуток. Якщо не скасують адміністрування ПДВ, буде масовий перехід на єдиний податок, в зв'язку з чим батьківщина планує зробити єдиний податок фактично 20%" - повідомив Олександр Кірш.

На думку експертів, необхідно або повністю скасувати депонування коштів на спецрахунках, залишивши за системою електронного адміністрування ПДВ лише контрольну функцію, або в якості компромісу перевести підприємства на касовий метод обслуговування.

"Ніхто не збирається відмовлятися від ПДВ-рахунків, тому що це прекрасний механізм, по-перше, поповнювати бюджет настільки, наскільки потрібно. З іншого боку, я вважаю, що це просто бізнес. Добре організований в масштабах країни величезний бізнес. Для когось. Можливо, цю систему можна розглядати при касовому методі для всіх. Тобто, повністю відмовлятися від методу "першої події", - пояснила Ольга Богданова, голова податкового комітету Громадської ради Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Як повідомлялося, проблема податкових переплат всіх галузей українського бізнесу після введення системи електронного адміністрування ПДВ призвела до того, що найбільші бюджетоутворюючі підприємства балансують на межі збитковості.

Зокрема, минулого тижня заступник міністра фінансів України Олена Макеєва озвучила заборгованість держави перед бізнесом за несвоєчасне відшкодування ПДВ і переплату податку на прибуток у розмірі 47 млрд грн.