ua en ru

Нарощування обсягів імпорту споживчих товарів з часом може мати негативні наслідки для стабільності курсу національної валюти, - експерт

Нарощування обсягів імпорту споживчих товарів з часом може мати негативні наслідки для стабільності курсу національної валюти. Таку думку висловив директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць, пише «Дзеркало тижня. Україна».

За словами В.Гейця, є передумови для певного неспокою через зростання імпорту споживчих товарів. І проблема тут не стільки в збільшенні видачі кредитів населенню для придбання товарів іноземного виробництва (що для банків, до речі, є одним з основних способів виходу на рівень прибутковості). Головний ризик - макроекономічний, а саме стабільність курсу при зростанні інфляції.

За прогнозом експерта, збільшення розриву між цінами на валюту та цінами на ринку може призвести до втрати цінової конкурентоздатності економіки й формування умов для подальшого збільшення імпорту - а отже, посилення загрози девальвації.