ua en ru

НАЗК виявило порушення в деклараціях Денісової та ще 8 посадовців

НАЗК виявило порушення в деклараціях Денісової та ще 8 посадовців Фото: Людмила Денісова (facebook.com/denisovamlsp)

Зокрема, 8 обґрунтованих висновків затверджено за результатами повних перевірок декларацій 4 посадовців

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) на останньому засіданні прийняло рішення про направлення до правоохоронних органів 13-ти обґрунтованих висновків стосовно 9-ти посадових осіб щодо виявлення ознак кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАЗК.

Як повідомляється, така кількість підготовлених та затверджених на одному засіданні обґрунтованих висновків є найбільшою. За весь 2017 рік обґрунтованих висновків було затверджено лише 9.

Зокрема, як зазначається, 8 обґрунтованих висновків затверджено за результатами повних перевірок декларацій чотирьох посадовців.

"Не дотрималась вимог законодавства, подаючи декларації, народний депутат Людмила Денісова. У декларації за 2015 рік вона не задекларувала дохід у розмірі 23 840 268 гривень, отриманий від фінансової компанії, та недостовірно вказала розмір своїх внесків до статутних капіталів чотирьох товариств, який відрізняється від достовірного на суму 5 454 248 гривень", - йдеться у повідомленні.

Інформація щодо внесків так само недостовірно відображена в деклараціях посадовця за 2016 та 2017 рік.

Також повідомляється, що депутат Київської міської ради Максим Конобас вказав у декларації за 2016 рік, що йому не відома вартість придбаної ним у 2007 році за договором інвестування кватири площею 124,6 кв. м в Києві. В рамках перевірки було встановлено, що депутат володіє інформацією про вартість відповідної квартири на дату набуття її у власність.

"Крім того, Максим Конобас задекларував дохід у сумі 1 200 374 гривні від відчуження своїх корпоративних прав у двох товариствах. Однак надані депутатом документи та отримана Національним агентством інформація з державних реєстрів не підтверджують, що відчуження відбулося саме шляхом продажу та за суму, вказану в декларації, що свідчить про ознаки незаконного збагачення", - додають у прес-службі.

Відповідні обґрунтовані висновки направлені Національним агентством до НАБУ.

Також встановлено, що директор Львівського міського комунального підприємства "Львівтеплоенерго" Степан Пакіж, подаючи декларацію за 2016 рік, не вказав квартиру дружини площею 50 кв. м у Львові, вартістю 500 000 гривень, а також дохід у вигляді коштів, отриманих ним на відпустку за місцем роботи.

Окрім того, як зазначається, заступник начальника відділу обліку платежів Управління фінансування, бухгалтерського обліку та звітності ДФС в Києві Юлія Зінченко у деклараціях за 2016 та 2017 роки не вказала придбану у 2008 році квартиру вартістю 476 447 гривень.

"Такі обґрунтовані висновки направлені до Національної поліції", - зазначають у відомстві.

За результатами контролю своєчасності подання декларацій встановлено, що п’ять посадовців, які звільнились у 2017 році з посад інспекторів Управління патрульної поліції у Харкові, не подали декларації перед звільненням: Богдан Гордієнко, Марина Капустян, Тамара Рибалова, Сергій Самойлов та Ігор Собко.

"Відповідні обґрунтовані висновки щодо виявлення ознак пов’язаного з корупцією правопорушення направлені до прокуратури Харківської області", - підсумували в НАЗК.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна писало, що Національне агентство з питань запобігання корупції виявило порушення в деклараціях уповноваженого Верховної ради України з прав людини Людмили Денісової.

Зокрема, у деклараціях Денісової за 2015-2017 роки виявлено ознаки правопорушень, передбачених статтею 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

Також повідомлялося, що що НАЗК перевірило декларації прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака та міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Також повідомлялося, що НАЗК затвердило результати перевірок декларацій секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Турчинова, міністра оборони України Степана Полторака та ще 7 чиновників.