ua en ru

Напади на церкви в Україні організовані з окупованого Донбасу, - СБУ

Напади на церкви в Україні організовані з окупованого Донбасу, - СБУ Фото: Василь Грицак (academy.ssu.gov.ua)

Грицак заявив, що ФСБ РФ погоджує напади на культові споруди в Україні

Плани з дестабілізації ситуації на релігійному грунті організовані з території окупованого РФ Донбасу, а також напади на культові споруди узгоджуються з Федеральною службою безпеки РФ. Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак в ході координаційної наради керівників правоохоронних органів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хочу повідомити, що СБУ отримала нові дані на підтвердження тих, що ми оприлюднили 9 лютого. Ми маємо інформацію, що спецслужби РФ і "ДНР" і "ЛНР" почали розігрувати в Україні релігійну карту. Спецслужби РФ вдалися до провокацій. СБУ фіксує діяльність саме спецслужб РФ з використанням штучних конфліктів на релігійному грунті. Причиною стало отримання Томосу. Одним з інструментів став підпал церков УПЦ МП. СБУ зібрало докази того, що дані дії здійснюються за допомогою спецслужб РФ ", - розповів Грицак.

На брифінгу продемонстрували відео, де злочинці проникають на територію храму в Запоріжжі для здійснення підпалу.

"У Запоріжжі СБУ затримали виконавця і спільницю при спробі підпалу храму. Ми задокументували весь процес злочину", - додав він.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що правоохоронці будуть діяти жорстко у відповідь на можливі злочини на ґрунті релігійної ворожнечі.

Аваков підкреслив неприпустимість актів свавілля і екстремізму на ґрунті релігійної ворожнечі чи нетерпимості в зв'язку з наданням автокефалії Українській православній церкві. Крім того, в МВС закликали політичних і громадських діячів утриматися від провокацій і спроб дестабілізувати ситуацію в країні.