ua en ru

Напад на поліцейську ділянку в Китаї: Більше 10 загиблих

У Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю в результаті нападу на поліцейську ділянку загинули щонайменше 11 осіб.

У Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю в результаті нападу на поліцейську ділянку загинули щонайменше 11 осіб, передає Reuters.

Банда з дев'яти осіб, озброєних ножами і сокирами, увірвалася на територію ділянки, убивши двох дружинників і поранивши ще двох. Після вбивства двох своїх колег служителі закону були вимушені відкрити вогонь на поразку. В результаті дев'ять нападаючих застрелені, є поранені.

Інцидент, що став далеко не першим у низці нападів на цивільних осіб і об'єкти державної власності, відбувся на тлі посилення ірредентистських настроїв в автономії.

Офіційний Пекін підозрює уйгурських сепаратистів і бойовиків, що стоять за ними, з "Ісламського руху Східного Туркестану" в підготовці серії терактів з метою дестабілізації обстановки в провінції Сіньцзян. Так, 28 жовтня 2013 р. уродженець округу Хотан Сіньцзян-Уйгурського автономного району влаштував теракт на площі Тяньаньмень в Пекіні, в ході якого загинули п'ять осіб і 40 отримали поранення.

У свою чергу, уйгури - тюркомовна етнічна меншина, що компактно проживає на території округу і в основному сповідає іслам, - звинувачують китайську владу в порушеннях прав людини, зокрема, в розпорядженнях носити одяг, який не відповідає мусульманським канонам, а також в розмиванні уйгурської національно-культурної спільності шляхом переселення в Сіньцзян великої кількості представників домінуючої китайської народності хань.

Союзний "Талібану" і "Аль-Кайєді" Ісламський рух Східного Туркестану веде боротьбу з КНР за незалежність СУАР. З середини 1990-х рр. рух організувало понад 200 терактів в Китаї, Афганістані і Пакистані.