ua en ru

НАНУ: проект держбюджету-2016 ставить під загрозу подальше існування науки в Україні

НАНУ: проект держбюджету-2016 ставить під загрозу подальше існування науки в Україні Фото: НАН України

НАНУ просить керівництво країни не допустити цього

У Національній академії наук України вважають, що проект державного бюджету на 2016 рік ставить під загрозу існування науки в Україні, повідомляє прес-служба НАНУ.

Так, вчені відзначають, що запропонована в проекті реорганізація наукової сфери суперечить нової та діючої редакції закону "Про наукову і науково-технічну діяльність", передбачає механічне об'єднання всіх національних академій наук, позбавлення НАН України статусу головного розпорядника бюджетних коштів та катастрофічне скорочення обсягів фінансування установи.

"Це не тільки позбавить вчених можливості самостійно визначати пріоритетні напрями наукових досліджень, а й взагалі поставить під загрозу подальше існування науки в Україні", - вважає президія НАНУ.

Учені підкреслюють, що зазначені кардинальні зміни в організації та фінансуванні наукових досліджень не обговорювалися з науковим співтовариством України.

На думку президії НАН України, стаття 30 проекту держбюджету грубо порушує Бюджетний кодекс України, оскільки до предмету регулювання закону про державний бюджет не належать адміністративні відносини з реорганізації держустанов.

У зв'язку з цим НАНУ звертається до президента України, голови Верховної Ради України, прем'єр-міністра України та громадськості з проханням не допустити руйнування фундаментальної і прикладної науки в Україні, втрати вітчизняного інтелектуального потенціалу і, як наслідок, неминучою соціально-економічної деградації суспільства.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України продовжить роботу над Податковим кодексом і державним бюджетом України на 2016 рік до 4 грудня 2015 року.