ua en ru

У програмному забезпеченні податкової служби була закладена помилка, - СБУ

У програмному забезпеченні податкової служби була закладена помилка, - СБУ Фото: Ілля Вітюк (скріншот відео)
Автор: РБК-Украина

У податковій не працювала система, яка повинна була розпізнавати ухилення від сплати податків. Після усунення помилки бюджет з травня 2020 року отримав 22 млрд гривень.

Про це розповів начальник управління кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

В систему, яка повинна була блокувати ризикові операції, зокрема ухилення від сплати податків, була спеціально закладена помилка.

"Математична і логічна помилка...через цей недолік система сприймала незаконну протиправну операцію як операцію, яку здійснює великий платник податків. І вона її не блокувала апріорі, тому що вважала, що така компанія - вона не може бути протиправною", - пояснив Вітюк.

За його словами, помітили помилку та усунули в травні. Це принесло до бюджету додаткових 22 млрд гривень.

Дивіться у новому випуску програми "Свобода слова Савіка Шустера" від 9 жовтня про те, чи зможуть цифрові технології позбавити українців від бюрократичної тяганини і корупції. Також експерти у студії розказують про те, наскільки реально впровадити в Україні "соціальний рейтинг" та які загрози це несе. І, звісно, гості Савіка Шустера - Максим Степанов, Ольга Голубовська, Андрій Александрін та, навіть, хворий на COVID-19 футболіст Тарас Степаненко - не могли промовчати про одну з найголовніших тем сьогодення: наскільки ефективно лікують хворих на коронавірус та інші хвороби в Україні.

Випуск програми "Свобода слова Савіка Шустера" від 9 жовтня

Нагадаємо, в попередньому випуску "Свободи слова Савіка Шустера" українців шокувала емоційна розповідь мешканки Луганської області Ірини Бережної про те, як вона зі своєю сім'єю рятувалися від лісових пожеж.

Мешканка Луганської області розповіла про наслідки масштабної пожежі

Також командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов і генерал-лейтенант ЗСУ Михайло Забродський спростували домисли, про які заявив губернатор Харківської області Олексій Кучер, що нібито Ан-26 з курсантами зазнав аварії через пріоритетну посадки другого борту.

Дроздов і Забродський спростували заяву Кучера

Під час обговорення падіння Ан-26 у прямому ефірі не обійшлося й без невеликих скандалів. Зокрема, йдеться про суперечку щодо навчального процесу та обставин авіакатастрофи між Забродським та льотчиком-випробувачем, полковником ВПС України Олександром Лиходідом.

Суперечка між Забродським і Лиходідом

А розповідь про жінку, яка за 7 років втратила в небі спочатку чоловіка, а зараз сина, викликал сльози на очах присутніх у студії Шустера.

Забродський розповів жалісну історію про матір загиблого курсанта

РБК-Україна писало, що експерт вказала на маніпуляції в даних про перевиконання плану з податків.

Раніше повідомлялося, що до реєстрації у Верховній Раді України готують законопроект про податкову амністію. Очікується, що базова ставка складе 5%.